Zo voorkomt een slimme belegger tegenvallers

De aandelenkoersen schieten alle kanten op en de rente is historisch laag. Deze uitzonderlijke beursomstandigheden vragen van de belegger meer actie. Tips van de professionals.

Zo voorkomt een slimme belegger tegenvallers

De afgelopen drie jaar kon u rekenen op een gemiddeld rendement van bijna 10% per jaar op basis van een gebalanceerd profiel van Theodoor Gilissen. Rekent u (met een gebalanceerd of neutraal profiel) de komende jaren ook op een dergelijk rendement? Dan hebben vermogensbeheerders Adriaan Peijnenburg en Hermar Jansen van Theodoor Gilissen spijtig nieuws voor u.

Zo’n rendement lijkt momenteel niet waarschijnlijk. Boosdoener: de extreem lage rente. Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar geven nu bijvoorbeeld minder dan 1% rente. Aangezien obligaties vaak wel de helft van de beleggingsportefeuille uitmaken, drukt die lage rente het totale rendement. Dan maar volledig op aandelen overstappen? Niet verstandig, zegt Peijnenburg. “Doordat de beurzen zo beweeglijk zijn, is het risico van aandelen hoog.”

Weloverwogen keuzes

Wat nu? Weloverwogen keuzes maken, daar komt het volgens de vermogensbeheerders, die bij Theodoor Gilissen al jaar en dag beleggingsportefeuilles van (charitatieve) stichtingen en verenigingen beheren, op aan. Houd uw beleggingsportefeuille jaarlijks tegen het licht om te checken of uw verwachtingen haalbaar zijn, om zo nare verrassingen voor te zijn. Daarvoor gebruiken professionele beleggers modellen waarin wel duizend verschillende beursscenario’s zijn verwerkt. Wie niet bij zijn bank te rade wil gaan, maar zelf aan de slag wil, moet om te beginnen zijn doelstellingen bepalen. Wilt u een boot kopen, een aanvulling op uw pensioen realiseren, uw hypotheek aflossen? Stel vast hoeveel geld u nodig heeft en wanneer het beschikbaar moet zijn.

Stap twee: bepaal uw startbedrag of de omvang van uw belegde vermogen. Bereken vervolgens hoeveel rendement u nodig heeft om het benodigde kapitaal te bereiken. Is dat rendement haalbaar? Van belang zijn daarbij hoeveel tijd uw portefeuille kan renderen en welk risico voor u acceptabel is. Dat laatste bepaalt de verdeling van uw portefeuille over beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties. Jansen: “Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 80% van het toekomstige rendement wordt bepaald door die mix.”

Jacht of sloep

Vervolgens vraagt u uzelf af wat de consequenties zijn als de doelstelling niet haalbaar is. Hoe erg is het als dat jacht een sloep wordt? Peijnenburg: “Vervelender is het als je je hypotheek niet kunt aflossen. En héél vervelend als je pensioen achterblijft.”
Zo nodig neemt u tenslotte maatregelen. U kunt ervoor kiezen uw doel bij te stellen: geen boot, het huis niet helemaal aflossen of later met pensioen. Een andere mogelijkheid is om in de portefeuille meer risico te gaan nemen, bijvoorbeeld door een groter deel voor aandelen in te ruimen. U kunt natuurlijk ook overwegen extra geld bij te storten om uw doel toch nog te halen.

Eén zekerheid is er, volgens de vermogensbeheerders. Jansen: “Als je doelstelling nu gelijk is aan die van tien jaar geleden, moet je daar nu véél meer geld voor apart zetten.” Geen leuk nieuws. Maar als u er op tijd bij bent, houdt u wel het heft in eigen hand.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 14 08:01 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen