ABN AMRO: Groei Nederland houdt aan

De economie in Nederland groeide in 2015 met ongeveer 2%. Dat is tweemaal zoveel als in 2014. Die verbetering is volgens senior econoom Nico Klene van ABN AMRO geheel te danken aan de sterkere groei van de consumptie en de investeringen.

ABN AMRO: Groei Nederland houdt aan

Voor het eerst sinds jaren was hun gezamenlijke bijdrage aan de groei groter dan die van de uitvoer. De economie lijkt in 2016 en 2017 met ongeveer 2¼% te kunnen groeien. In beide jaren profiteert de economie van de sterkere dollar. Momenteel levert ook de lage olieprijs nog een impuls.

“Onze groeiramingen voor 2015 en 2016 hebben we licht verlaagd vanwege de onverwachte magere bbp-groei in het derde kwartaal van 2015 en de verdere beperking in 2016 van de gaswinning in Groningen”, schrijft Klene in een outlook van de bank voor 2016. De economie maakt volgens ABN AMRO een kleine inhaalslag. Door de crises is het bbp sinds het voorjaar van 2008 amper gestegen. Onder normale omstandigheden zou de economie echter met ruwweg 11% zijn gegroeid. Doordat de economie in de jaren 2015-2017 ‘bovengemiddeld’ groeit, wordt dit ‘gat’ weer een beetje kleiner.

Werkloosheid neemt langzaam af

Dankzij de aanhoudende groei neemt het aantal banen geleidelijk verder toe. De werkloosheid zal daarbij maar langzaam afnemen. Dat komt volgens Klene onder meer doordat zich meer mensen melden op de arbeidsmarkt nu het met de economie beter gaat. Ze vinden echter niet allemaal werk.

Mede door de gedaalde energieprijzen was de inflatie in 2015 lager dan in het voorgaande jaar. Maar in 2016 zal de inflatie weer oplopen. Dat komt onder meer door de verdere stijging van de dollarkoers, die de invoer duurder maakt. Ook de olieprijs zal waarschijnlijk stijgen.

ABN AMRO verwacht dat de opkomende economieën hun huidige problemen de baas zullen worden. Toch is er een redelijke kans dat hun problemen langer voortduren. Dat zou de groei van de wereldeconomie en daarmee van de Nederlandse economie drukken.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 21 15:53 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen