Rente: Het 8e wereldwonder

“Rente op rente is het 8e wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die het niet begrijpt, betaalt het”, zo zei Albert Einstein eens.

Auteur: Martijn Rozemuller, managing director VanEck

Op 5 februari jongstleden confronteerde De Nederlandsche Bank ons weer eens met onze collectieve spaarwoede. Ondank ultra lage (of zelfs negatieve) rentes, hadden we met zijn allen eind 2019 368 miljard euro op onze spaarbankboekjes staan. 13 miljard meer dan een jaar daarvoor! Dit fenomeen is des te vreemder omdat beleggen in iets dat wél rendementen oplevert, over tijd zeer lucratief kan zijn. Namelijk door rente op rente.

Een legende uit India

Het concept rente op rente wordt heel beeldend geïllustreerd in een Indiase legende. Volgens dit verhaal wilde de koning een beloning geven aan de uitvinder van het schaakspel. Op de vraag wat hij als beloning verlangde, antwoordde de uitvinder: Een rijstkorrel op het eerste vakje van een schaakbord en dan een verdubbeling op ieder volgend vakje.

• Twee rijstkorrels op het tweede vakje
• Vier rijstkorrels op het derde vakje
• Acht rijstkorrels op het vierde vakje
• …
• Tot aan het 64e vakje

De koning was in eerste instantie in zijn sas over zo’n bescheiden verzoek. In tweede instantie bleek het voorstel iets geraffineerder dan hij had gedacht. In totaal zou hij niet minder dan 210 miljard ton aan rijst nodig hebben om aan het verzoek te voldoen…

Een tweetraps raket

In de legende vindt er een verdubbeling tussen ieder vakje plaats. Met andere woorden: een groei van 100%. Afgezien van landen met hyperinflatie (of in de advertenties van malafide beleggingsaanbieders) zijn dit soort groeicijfers irreëel. We kunnen echter wel kijken wat de implicaties zijn van een reëel groeicijfer. Laten we 5% per jaar nemen.

Groei van 10.000 euro dankzij 5% jaarlijks rendement

Rente: Het 8e wereldwonder

Bron: VanEck. Gesimuleerde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst

Zoals blijkt uit de grafiek zou een persoon die 10.000 euro investeert en gedurende 40 jaar 5% jaarlijks rendement krijgt, op het einde van de periode meer 70.400 euro op zijn rekening kunnen vinden. Het is interessant om dit bedrag te ontleden. In de volgende grafiek delen we het op in drie componenten:

• Het originele inlegbedrag: 10.000 euro
• Rente op inleg: 20.000 euro
• Rente op rente: 40.400 euro

Opsplitsing van rendement

Rente: Het 8e wereldwonder

Bron: VanEck. Gesimuleerde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst

Een echte tweetraps raket dus: op den duur wordt de rente op rente belangrijker dan de rente op het originele bedrag.

Geduld is een schone zaak

Toegegeven, 40 jaar is een hele lange periode. Er kan in de tussentijd veel gebeuren. Ook zal 70.400 euro door inflatie een stuk minder waard zijn dan nu. Anderzijds is 5% een voorzichtig rendement. Historisch gezien lag het rendement op aandelen eerder rond de 10%. Wat we echter ontegenzeggelijk kunnen afleiden:

• Geduld is zeer belangrijk bij beleggen. Hoe langer u wacht, des te verder op het schaakbord u komt
• Kosten zijn zeer belangrijk. Mocht u door een duur beleggingsfonds niet 5% per jaar, maar 4% per jaar behalen, zou u na 40 jaar met 48.010 euro eindigen

Misschien is de conclusie van dit alles: begin vroeg met beleggen. En pas op als iemand u om een complexe beloning vraagt!

Lees hier het hele artikel

maart 05 06:00 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen