Alternatieve financiering neemt grote vlucht

De online markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa zit flink in de lift. Dat blijkt uit de Annual European Alternative Finance Industry Survey van KPMG en de Universiteit van Cambridge. In 2015 had de markt voor financiering die buiten de bank om gerealiseerd wordt een omvang van ruim 1 miljard euro. Dit een stijging van ruim 70% ten opzichte van een jaar eerder. Toen vertegenwoordigde de markt voor alternatieve financiering een bedrag van 594 miljoen euro.

Alternatieve financiering neemt grote vlucht

Op het vasteland van Europa kent Frankrijk met 319 miljoen euro de grootste markt, gevolgd door Duitsland met 249 miljoen. Nederland neemt in continentaal Europa een derde positie in met een totale waarde van 111 miljoen. In continentaal Europa is de onderlinge kredietverlening door consumenten de belangrijkste markt als het om alternatieve financiering gaat. Deze markt is goed voor ruim 365 miljoen, zo’n 36% van totale markt op het continent.

De onderlinge kredietverlening door bedrijven is goed voor 212 miljoen euro. Dat is iets meer dan 20% van de markt. Equity based crowdfunding, waarbij geïnvesteerd wordt op basis van aandelen en obligaties, is met ruim 159 miljoen goed voor 16%. Invoice trading is op het Europese vasteland aan een stevige opmars bezig. De markt voor deze vorm van alternatieve financiering, waarbij een investeerders openstaande rekeningen van bedrijven overnemen, nam toe van 7 miljoen in 2014 tot 81 miljoen in 2015.

Volwassen

“Het onderzoek maakt duidelijk dat de markt voor alternatieve financiering in continentaal Europa volwassen wordt en zal blijven groeien”, zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van ondernemingsfinanciering. “Ook in de relatief kleine landen. Als we kijken naar de bedragen die omgaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, dan staat alternatieve financiering op het vasteland van Europa echter nog in de kinderschoenen.”

Veerman noemt het een goede zaak dat er in Europa volop geëxperimenteerd wordt met alternatieve financiering. “In Europa zijn bedrijven nog in belangrijke mate afhankelijk van de banken van hun financiering, waarbij het de ondernemingen in het algemeen veel moeite kost om de noodzakelijke kredietverlening van de grond te krijgen”, stelt hij.

Uit het jaarlijks onderzoek onder bijna vierhonderd alternatieve kredietverleners in ruim dertig Europese landen, blijkt verder dat de markt voor alternatieve, peer-to-peer financiering steeds verder geautomatiseerd raakt. De onderlinge kredietverlening tussen bedrijven komt in bijna 40% van de gevallen geautomatiseerd tot stand.

Verdeeld

“De sector blijkt overigens verdeeld als het gaat om de regels die verbonden zijn aan alternatieve financiering”, constateert Veenman. “Bijna 40% van de onderzochte platformen vindt dat de regels van crowdfunding en peer-to-peer lending adequaat en doelmatig zijn.” 30% is echter van mening dat de nationale wetgeving veel te strikt is en te ver gaat. Ook al realiseren de kredietverstrekkers zich dat aan deze vorm van financiering de nodig risico’s kleven.

Vooral de verliezen die investeerders lijden en het mogelijk omvallen van de bedrijven waarin geïnvesteerd is, worden gezien als de belangrijkste valkuilen. Ook mogelijke fraude en misbruik van het platform waarop gehandeld wordt, zijn niet te onderschatten gevaren.

Het bericht Alternatieve financiering neemt grote vlucht verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 06 11:25 2016 Print dit artikel