Angst slechte raadgever voor beleggers

“Wees voorzichtig en hou je aan de huidige strategie.” Dat is het advies van senior fondsbeheerders van Legg Mason. Volgens hen illustreert de Brexit de nood aan echte diversificatie in landen en sectoren. Maar het kan slimme beleggers met beschikbaar kapitaal die risico’s willen nemen op momenten dat anderen panikeren ook kansen bieden.

Angst slechte raadgever voor beleggers

“We onderwegen Europa in zijn geheel”, vertelt Jack McIntyre, senior portfolio manager Global Fixed Income van Brandywine Global uit Philadelphia tijdens een rondetafelgesprek. “We hebben onze Italiaanse posities laten varen en wachten nu tot het stof gaat liggen om de portefeuille te herschikken.” Er is volgens hem activa nodig die zich wat beter gedragen in een ‘risk-off’-context. “Maar we zouden de hele portefeuille nooit in die instrumenten beleggen. Ik wil ook wat rendement genereren.”

Zijn collega Michael Browne, Investment Manager bij vermogensbeheerder Martin Currie in Schotland, vult aan: “We zullen focussen op winstresultaten  en vooral in de komende weken op signalen. De echte kansen in de komende 6 tot 12 maanden liggen op het korte uiteinde. Ik kijk dan naar de financiële waarden.”

Andrew Belshaw, Head of Investment Management bij Western Asset Management in Londen, kan zich wel vinden in de woorden. “Sommige banken bieden kansen in de toekomst”, zegt hij. “Zeker investment-grade bedrijfsobligaties staan in deze context heel goed geprijsd. Ze blijven stabiel.”

Mike LaBella, fondsbeheerder bij QS Investors in New York, zegt niet meteen in te grijpen. ”Als systematische fondsbeheerder proberen we bij dergelijke gebeurtenissen rigoureus te blijven en ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn op woelige tijden. Door te focussen op diversificatie en volatiliteitsbeheer in veel van onze strategieën, blijven we vrij goed op koers.”

Optimistisch

Volgens Belshaw kan de forse terugval op de markten in het Verenigd Koninkrijk leiden tot een snel herstel. “Ik ben optimistisch”, luidt het. “De economie is geneigd zich snel te herstellen van dit soort tegenslagen. Laat ons eerlijk zijn: de Bank of England is niet zonder schuld. Nu, als ze het juist aanpakt, dan staat het Verenigd Koninkrijk enkele mindere kwartalen te wachten, maar dan komt het wel goed.”

Een van de domeinen die de zwaarste klappen incasseerde, was volgens Amanda Stitt, Investment Director van Legg Mason, de markt van Britse aandelen. “De recentste statistiek die ik onder ogen kreeg, was een uitstroom uit Verenigd Koninkrijk-aandelen van 350 miljoen pond naar een risk-offhandel in overheidsobligaties.”

Browne maakt zich zorgen om de impact van lage of negatieve rentevoeten op de balansen van beleggers, en dan vooral om die in de verzekeringssector. “Die zouden wel eens gedwongen kunnen worden om een aantal activa van de hand te doen”, zegt Browne. “Er is een wijdverspreide negatieve flow op langere termijn. De keerzijde daarvan is dat dit de tekorten in pensioenfondsen verder zal uitdiepen en dat een aantal bedrijven in se zal uitgroeien tot pensioenfondsen met  een bijkomstige activiteit en de put die ontstaat zal trachten te dempen. Een heel negatief beeld, maar dat heb je nu eenmaal in deze buitengewone context van deflatie en negatieve rente.”

Volatiele maanden en jaren

Browne en Belshaw denken dat dit het begin inluidt van enkele erg volatiele maanden of jaren. “Waarschijnlijk jaren” benadrukt Belshaw. “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat een Leave-stem zou resulteren in een exit van vijf tot 10 jaar. En ik zie niet in waarom dat zou veranderen.”

LaBella stelt dat de Brexit de markten erg volatiel heeft gemaakt. “Maar het soort paniek dat we eerder dit jaar of halfweg vorig jaar zagen, zien we vandaag niet. De Brexit is een erg belangrijke gebeurtenis voor het Verenigd Koninkrijk en heeft grote gevolgen voor Europa.” De impact op de groei van de opkomende markten en de Verenigde Staten is minder zeker.

“Veel opkomende markten, vooral dan Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië doen het nog steeds erg goed en groeien nog met een stuk meer dan tien procent. Latijns-Amerika zit sinds het begin van het jaar op 30 tot 40%.” Dat betekent volgens LaBella dat er internationaal zich dus heel wat opportuniteiten zullen aandienen, “Maar beleggers zullen moeten leren omgaan met een verhoogde volatiliteit.”

Volgens Browne is de globale prognose voor het Verenigd Koninkrijk duidelijk veel slechter dan voor de rest van Europa. “Je zou kunnen zeggen dat het bovenop de problemen komt die in de rest van Europa al zichtbaar waren. Maar in de rest van Europa kunnen zich wel enkele (grote) opportuniteiten aandienen als de munten zo sterk blijven dalen als vandaag.”

Hij merkt echter op dat de toestand van de banken in het Verenigd Koninkrijk en Europa een slechte zaak is voor de globale economische situatie. “Maar we hebben de onderliggende vraag nog niet beantwoord: hoe kunnen we banken winstgevend maken in een context met een negatieve rente? Ik denk niet dat dat mogelijk is.”

Reactie niet overdreven

Belshaw vindt dat de markt rationeel reageerde in het licht van het risico waarmee we werden geconfronteerd. “Maar de reactie was niet overdreven. Er deden zich opportuniteiten voor en ik ben het niet eens met de impact van de negatieve rente. Ik ben optimistischer over de Europese groei. Alleen heb ik de groeiverwachting neerwaarts bijgesteld twee procentpunt van 2 naar 1,8%. Als de binnenlandse vraag in Duitsland standhoudt, en ik denk dat dat zo zal zijn, dat zit het goed voor Europa.”

LaBella uitte zijn bezorgdheid over de marktvolatiliteit en de nood aan wereldwijde diversificatie. “Bekijken we de toestand op langere termijn, op 1 jaar of zelfs sinds begin dit jaar, dan rendeerde de globale diversificatie vrij goed.” Europa is volgens hem fors teruggevallen, de VS is nog altijd vrij neutraal en de opkomende markten doen het vrij behoorlijk. De verschillen tussen de best en slechtst presterende sectoren bedragen een stuk meer dan 40%. “Er vond globaal bekeken een kwaliteitsvlucht plaats van 10 tot 20%, waar je sectoren ziet die dividenden uitkeren, zoals telecom en utilities, en die vrij goed standhouden. Ter vergelijking: financiële waarden moesten overal 7 tot 15% prijsgeven, afhankelijk van de regio. De omgeving reageerde dus heel uiteenlopend naargelang van de mate waarin je gediversifieerd was.”

“Dit gaat over het belangrijkste aspect van de economische onrust”, vertelt LaBella. “Deze stemming verraste de internationale markten, ook al was het een nek-aan-nekrace. De achterliggende reden is een veel grotere internationale trend: dit is een van de eerste keren dat de globalisering of de economische integratie in het naoorlogse tijdperk wordt verworpen. Het vertrouwen heeft een fikse dreun gekregen. Mensen zien populistische bewegingen ontstaan in Europa, er is Donald Trump in de VS, en dat zal allemaal gevolgen hebben voor wat ons te wachten staat.  We krijgen geen paniekreactie zoals in het geval van Lehman, maar de angst sijpelt momenteel binnen op de markten.”

Wijdverspreide ziekte

McIntyre stelt dat het raakvlak tussen de Brexit en de populariteit van iemand als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump symptomen zijn van een wijdverspreide ziekte. “De wereld heeft heel lang onder druk gestaan om te groeien. De inkomens stagneren en mensen raken gefrustreerd. Er bestaan verschillende vormen van populisme. Vraag is of het Trump populair maakt omdat hij zich tegen globalisering en immigratie opstelt? Afwachten maar hoe het uitdraait, maar je mag hem hoe dan ook niet onderschatten. Hij blijft dingen verkondigen waarvan je denkt dat ze zijn campagne onderuit zullen halen, maar hij lijkt er wel immuun voor te zijn.”

Het grootste risico met Trump als president is volgens McIntyre dat hij ook alles gaat doen wat hij zegt. Hij noemt het een bocht naar protectionisme. “In 1929 decimeerde dat de internationale handel en dus zou dat een bijzonder uitgesproken risk-off omgeving zijn.”

Stitt merkt op dat 71% van de economen nu een recessie voorspelt in het Verenigd Koninkrijk. “De meeste economen hadden het de afgelopen zeven jaar sowieso bij het verkeerde eind. Ik neem dat dus met een korreltje zout”, werpt Belshaw tegen. “Het zal duidelijk een negatief effect hebben. En het zal afhangen van de manier waarop de markten reageren en in welke mate het vertrouwen overeind blijft in het VK. Ik denk dat we wat vertraging krijgen in het derde en vierde kwartaal, maar dat we een recessie uiteindelijk net zullen vermijden.”

Winstwaarschuwing

“Vanochtend kregen we een grote winstwaarschuwing van een midcap met de boodschap dat de activiteiten kelderden in mei en dat de toestand nog verder achteruitgaat”,  vertelt Browne. “Ik verwacht dat de bedrijfsinvesteringen fors terugvallen, ook in het derde en vierde kwartaal. Met een spaarquote van 3,1% hebben consumenten een te grote schuldenlast. Vandaar dat je rekening moet houden met een veel snellere en grotere afkoeling van de economie in het Verenigd Koninkrijk.”

Browne heeft de prognoses voor volgend jaar neerwaarts bijgesteld, wat betekent dat het bbp in de eerstkomende kwartalen in het rood zal gaan. “Het zou me helemaal niet verbazen om voor dit jaar dezelfde evolutie vast te stellen gezien de plotse, negatieve emotionele reactie van het bedrijfsleven en de consument.”

Het wordt volgens Browne interessant om te kijken hoe 2018 zich gaat ontwikkelen. “Banken zullen hun marges gevoelig zien slinken. En dan rijzen er ook vragen over de globale vooruitzichten voor de woningbouw en andere sectoren. Dit kan leiden tot een aanhoudend sombere economische periode die uitmondt in een recessie. Misschien is dat net waar onze Europese collega’s zitten op te wachten, zodat we in 2018 niet anders kunnen dan met hangende pootjes opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten.”

“Beleggers moeten het onverwachte verwachten”, vat LaBella samen. Naast de Brexit houdt hij de rentestand ook in de gaten, of het nu gaat over het tijdstip waarop de Fed de rente zal optrekken of de rente die verder wegzakt in Europa. “We kijken ook naar de groei in China. We kijken naar de Abenomics in Japan en de stijging van de grondstoffenprijzen. Momenteel heerst er erg grote onzekerheid. Kwaliteit zal het grote verschil maken. We willen ervoor zorgen dat beleggers heel sterk gediversifieerd zijn over alle grote macrofactoren en tegelijk kwaliteitssectoren in portefeuille hebben. Dit gaat niet over de korte termijn. Dit wordt de nieuwe normale toestand en die zal een aantal jaren standhouden.”

Het bericht Angst slechte raadgever voor beleggers verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 12 11:24 2016 Print dit artikel