Asset managers verzekeren staf over inreisverbod VS

Het verbod komt onverwacht en ongewenst. Financiële instellingen en technologiebedrijven in de VS nemen doorgaans mensen aan op basis van hun kwaliteit en niet op basis van hun geloof, huidskleur of nationaliteit, zodat het immigratieverbod veel praktische problemen veroorzaakt.

BlackRock zegt te kijken naar de mogelijke implicaties van het besluit op medewerkers en zegt voorzorgsmaatregelen te nemen die zowel het oog hebben op hun veiligheid als op het belang van klanten.

Ook JP Morgan zegt een onderzoek te zijn gestart naar welke medewerkers door de maatregelen van president Trump worden geraakt. ‘Wij zijn zonder enig voorbehoud gecommiteerd aan de mensen die voor ons werken en die naar de Verenigde Staten zijn gekomen om ons bedrijf, onze klanten en onze gemeenschap te dienen.’

Lloyd Blankfein, de topman van Goldman Sachs, heeft gezegd dat dit ‘een beleid is dat de bank niet steunt’. In een bericht aan medewerkers wijst hij erop dat het besluit al door federale rechters is geschrapt. Maar, voegt hij eraan toe, als het wordt geëffectueerd, dan heeft het grote impact op ons bedrijf, maar vooral op sommige van onze medewerkers en hun families.

Zeer uitgesproken in zijn kritiek was Saker Nusseibeh, de topman van Hermes Investment Management die van Palestijnse afkomst is. Hij vergeleek het besluit van Trump met de Amerikaanse beslissing van 1939 waarin joden die gevlucht waren voor de nazi’s en naar de VS kwamen met de SS St Louis de toegang tot het land werd geweigerd. 

Maandag kwam voor het eerst het verzet vanuit de Amerikaanse autoindustrie, die zeer actief is vanuit Mexico. Topman Mark Fields van Ford bekritiseerde het inreisverbod. Hij is lid van Trump’s industrieraad en leek hem tot dusver te steunen bij zijn beleid industrie te repatriëren, maar het inreisverbod is strijdig met de kernwaarde van Ford waarin diversiteit hogelijk wordt gewaardeerd.  

Ook Sillicon Valley is ontstemd over het nieuws. Vrijwel alle grote techbedrijven, zoals Google, Facebook, Apple en Microsoft, hebben bezwaar aangetekend tegen het decreet. Advocatenkantoren als Allen & Overy wijzen medewerkers uit moslimlanden er op zeer voorzichtig te zijn, omdat ze bij aankomst in de VS de toegang tot het land geweigerd kunnen worden.

Vooral asset managers, fusie- en overnamespecialisten en zakenbankiers reizen voortdurend over de wereld om gesprekken met (potentiële) klanten te voeren. Nu bestaat grote onzekerheid over de veiligheid van medewerkers die dergelijke dienstreizen maken.

Het gevaar bestaat namelijk dat ze bij terugkeer de VS niet meer in mogen, zelfs niet ze een green card of een dubbel paspoort hebben.

President Trump heeft de kritiek inmiddels van de hand gewezen, ondermeer in meerdere tweets.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

Lees hier het hele artikel

  Categories:
januari 30 15:30 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen