Asset managers: Wat populisme voor wereld betekent

State Street:

Als een ‘back swan’ betitelt State Street de zege van Donald Trump in Amerika en Brexit in Groot-Brittannië. Hoewel de ingrediënten van populisme in de wereld hetzelfde zijn, is het verleidelijk deze door te vertalen naar toekomstige verkiezingen.

Maar, zo schrijft State Street, het is belangrijk onder ogen te zien dat de populistische bewegingen een verschillend niveau van populisme kennen en de uitkomst ook zeer afhankelijk is van de systemen in de verschillende landen.

Zo kennen Nederland en Duitsland kiessystemen waarin men veelal een tweede partij of zelfs meerdere partijen nodig heeft om een coalitie te vormen, zodat het niet binnen de lijn der verwachting ligt dat de PVV in Nederland of de Alternative für Deutschland aan de macht komt. Dat neemt echter niet weg dat het wel de grootste partijen in hun land kunnen worden.

In Frankrijk ligt dat met de aanstaande presidentsverkiezingen anders. Daar zal Marine le Pen de tweede ronde halen, maar daar stuit zij dan op de centrum-rechtse Francois Fillon, die volgens de laatste drie polls 68 procent van de stemmen haalt, tegen 31 procent voor le Pen. 

Comgest:

Het toenemende populisme en het protectionisme waarmee de opkomst van het populisme gepaard gaat, betekent het einde van een tijdperk. Vooral voor opkomende landen wordt dat een uitdaging. Ze hebben met een zwakke economische groei te maken, wispelturige inflatie en een zwakke lopende rekening. Er zal minder welvaartsoverdracht van ontwikkelde naar opkomende landen plaatsvinden. Tegelijkertijd is het wel goed de kanttekening te maken dat het belang van zowel de Verenigde Staten als van Europa als economische groeimotor is afgenomen, aldus Comgest.

Het tijdperk van het neoliberalisme is voorbij, een tijdperk dat vooral de inkomens van de middenklasse heeft geraakt. Opkomende landen zou dit relatief minder kunnen raken, omdat dankzij het proces van globalisering in deze landen juist wel een middenklasse is ontstaan en de binnenlandse economie nu ook aan betekenis wint.

Naar verwachting wordt 2017 net zo’n onzeker jaar als 2016. Toch blijven opkomende markten volgens Comgest interessant. Dat geldt vooral voor beleggers die willen inspelen op langere termijnontwikkelingen die de groei van deze regio’s positief beïnvloeden, zoals demografie, verstedelijking, economische hervormingen etc.

Capital Group

De wereld in 2017 zal er een in transitie zijn. Veel landen zijn kwetsbaar voor externe en interne schokken. Belangrijk om daarin mee te wegen is dat het centrale bankbeleid is uitgewerkt en dat beleggers zich moeten realiseren wat dat betekent voor hun beleggingen en portefeuilles.

Er is een aantal ‘bright spots’. Zo zorgen consumentenvertrouwen en consumentenuitgaven voor een hogere groei in de VS, die voor dit jaar wordt geschat op 2,2 procent. Tegelijkertijd zijn de waarderingen wel aan de hoge kant, maar als de winsten stijgen dan zijn aandelen niet te duur.

Europa staat voor grote uitdagingen nu in meerdere lidstaten verkiezingen aanstaande zijn. Werkloosheid is hoog en de groei laag, maar veel wereldwijd opererende bedrijven – opgenomen in de Euro Stoxx 50 – zijn aantrekkelijk geprijsd.

In de opkomende landen staat China er niet slecht voor. De groei houdt met 6,2 procent aan, geholpen door een agressief overheidsbeleid.

Deutsche AM

Het Croci-team van Deutsche Asset Management waarschuwt dat de markten zeer optimistisch zijn over de economische ontwikkeling, getuige de hoge waarderingen. Dit terwijl de omzetgroei afzwakt.

Als daarbij deglobalisering werkelijk de nieuwe trend wordt, bestaat het risico dat factoren die aandelen de laatste decennia hebben geholpen wegvallen, waarschuwen ze. Tegelijk vragen ze zich af of globalisering de werkelijke oorzaak van de problemen is.

Ze wijzen erop dat vanuit het bedrijfsleven steeds minder vraag is naar lager en middelmatig opgeleid personeel. Tegelijkertijd raakt de arbeidsmarkt steeds verder gepolariseerd. Dit zijn echter uitvloeisels van economische stagnatie.

Deglobalisering zal hierin geen verbetering brengen, is hun overtuiging. ‘Uiteindelijk zal het terugdraaien van globalisering alleen maar de kosten voor de economie verhogen, wat de productiviteit zal drukken en een situatie creëren waarin lage groei hand in hand gaat met inflatie.’

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 23 10:46 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen