Azad Zangana (Schroders): ‘ECB gaat verwachtingen herzien’

De haviken binnen het beleidsbepalende comité van de ECB roepen steeds luider dat de economie van het stimulerende infuus afgehaald kan worden. Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders, verwacht dat de ECB zijn forward guidance of verwachtingsmanagement in maart zal herzien en zal verklaren dat zij QE in september zal beëindigen.

De Europese economie groeit voorspoedig. Veel economen hebben de potentiële kracht van de Europese economie onderschat en stellen hun groeiverwachtingen naar boven bij. De sterke groei zorgt voor herstel van de werkgelegenheid. Hierdoor krijgt het consumentenvertrouwen een impuls en gaan huishoudens weer meer uitgeven, waardoor de binnenlandse vraag aantrekt en bedrijven meer winst maken omdat hun winstmarges verbeteren. Hierdoor trekken de lonen aan en daarmee de inflatie.

De hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, stelt dat er 3 criteria zijn voordat de ECB overgaat tot normalisatie van het beleid:

• De inflatie in de eurozone moet net onder de 2% bewegen.

• De beleidsmakers moeten vertrouwen hebben in de verwachting voor inflatie en economie.

• De economie moet robuust genoeg zijn om een afbouw van monetaire stimulans aan te kunnen.

Zangana ziet ook een opleving van de Europese economie en een aantrekkende inflatie die in december 1,3% bedroeg. Dat is positief, maar nog altijd onder het door de ECB gewenste niveau. Er zijn tekenen dat de door hogere energieprijzen veroorzaakte kosteninflatie in de eurozone wordt ingeruild voor bestedingsinflatie die door een aantrekkende binnenlandse vraag wordt gegenereerd. Daarvoor ziet Zangana twee bewijzen:

• Producentenprijsinflatie is nu een belangrijker factor dan inflatie van importprijzen. Dat duidt erop dat de binnenlandse kosten en/of vraag stijgen, terwijl de importprijzen vlak liggen. De producentenprijsinflatie bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds 2012.

• Inflatie in de dienstensector wordt vaak veroorzaakt door arbeidskosten. Als de werkloosheid daalt en de loongroei trekt aan, dan worden de kosten uiteindelijk doorberekend.

Einde QE in september 2018, renteverhoging in maart 2019

Schroders verwacht dat de ECB bij de vergadering in maart de forward guidance aanpast en duidelijk maakt dat het QE in september wil beëindigen. Zangana verwacht dat de ECB na het beëindigen van QE de rentetarieven ter discussie stelt. In maart 2019 zou een verhoging van de drie belangrijkste rentetarieven een mogelijkheid zijn. De enige zorg die binnen het beleidsbepalende comité leeft is dat als te snel afscheid wordt genomen van het huidige monetaire beleid dit ervoor kan zorgen dat de waarde van de euro ten opzichte van andere belangrijke valuta zal toenemen, met alle gevolgen van dien voor de economische groei in de eurozone en, last but not least, het herstel van de inflatie.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
februari 13 12:51 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen