Belegger, let op de kosten

Als belegger weet je pas achteraf hoeveel rendement je hebt behaald. Er is echter een factor die een grote impact heeft op het eindresultaat en waarop je zelf heel veel invloed hebt: de kosten.

Belegger, let op de kosten

In de aanloop naar de jaarwisseling wagen banken, beursgoeroes en beleggingsspecialisten zich aan een vooruitblik op het volgende beursjaar. Voor beleggers is dat interessant leesvoer, waaraan ze vooral niet te veel waarde moeten hechten.

De toekomst laat zich per slot van rekening niet voorspellen. Dat geldt ook voor de richting van de beurskoersen. Als dat wel zo was, hadden beleggingsspecialisten ruim tien jaar geleden wel gewaarschuwd dat de beurskoersen flink onderuit zouden gaan.

Wie vlak voor de bankencrisis van tien jaar geleden zijn aandelen verkocht, voorkwam daarmee ogenschijnlijk een financiële domper. Niets is minder waar. Hij miste een gemiddeld rendement van meer dan 5 procent per jaar. Dat had een belegging in een aandelenindex met daarin meer dan 1.500 van de grootste bedrijven ter wereld(1) hem opgeleverd.

Over een langere periode van dertig jaar ligt het rendement van deze index zelfs op bijna 8 procent. Dat was een mooie beloning geweest voor wie het aandurfde om te blijven beleggen en de onzekerheid over zijn toekomstige rendement voor lief te nemen. Toch?

Kostenfocus betaalt zich uit

‘Niet helemaal’, zegt Martijn Rozemuller, managing director van Think ETF’s en Head of VanEck Europe. ‘Als belegger kun je van tevoren alles weten over een factor die heel veel invloed heeft op je uiteindelijke rendement, namelijk het kostenniveau.’ Bij veel actief beheerde beleggingsfondsen komen de lopende kosten – de totale kosten die een belegger betaalt voor onder meer fondsbeheer en transacties – op ruim 1 procent per jaar. In sommige gevallen is dat zelfs 2 procent of meer. Bij actief beheerde fondsen probeert een fondsbeheerder vaak met behulp van een analistenteam een beursindex te verslaan. Passieve fondsen proberen juist het koersverloop van een index zo goed mogelijk te spiegelen, tegen relatief lage kosten.

Think ETF’s | VanEck doet er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Een ETF volgt het koersverloop van een beursindex, zodat er geen geld uitgegeven hoeft te worden aan dure research. Daarmee wordt meestal zonder succes geprobeerd om de markt te verslaan. We geven een rekenvoorbeeld van de mogelijke impact van kosten.

Bij een kostenniveau van 2 procent houd je bij een investering van € 10.000 en een gemiddeld rendement van 5 procent na tien jaar € 13.439 over. Zonder kosten was dat € 16.289 geweest. Aangezien de kosten het enige onderdeel van het rendement zijn die je van tevoren al kent, loont het de moeite om daar scherp op te letten.

‘Beleggers kijken maar al te vaak naar de rendementen van beursindices zoals de AEX en de Dow Jones Index, in plaats van te kijken wat ze zelf onderaan de streep overhouden’, zegt Rozemuller. ‘Bij Think ETF’s | VanEck onderscheiden we ons door het zo laag mogelijk houden van de kosten. Om veiligheid en transparantie te waarborgen, hebben we bewust gekozen voor een Nederlandse structuur. Hierdoor kunnen Nederlandse beleggers aan het eind van het jaar de dividendbelasting terugvragen bij de Nederlandse fiscus(2). Bij een dividendrendement van 3,5 procent kan dat voordeel oplopen tot 0,5 procent per jaar. Beleggers die oog hebben voor de kosten, hebben op de lange termijn duidelijk een streepje voor.’

1 Rendement MSCI World Index
2 Het fiscaal voordeel is niet van toepassing op de ETF’s van VanEck

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 11 15:11 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen