Bob Homan (ING): ‘Aandelen en obligaties ontlopen elkaar niet veel’

Wat denkt de ‘Beste beleggingsexpert 2016’ over de kansen op de aandelenmarkten? Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, kreeg deze publieksprijs 10 november uitgereikt in de vorm van een ‘Gouden Stier’. Spelen beleggers momenteel niet te veel in op de waan van de dag?

Aandelen en obligaties ontlopen elkaar niet veel

“Ja, de wereld verandert minder in een dag dan dat je soms aan de hand van de heftige koersbewegingen zou denken. En tegelijkertijd worden zaken die écht iets veranderen, razendsnel ingeprijsd in de koersen. Na bijvoorbeeld de overwinning van Trump, is rustig analyseren wat dat betekent, er niet bij. Onmiddellijk schoten de koersen van aandelen uit de sectoren basismaterialen en financiële waarden omhoog. Daar achteraanlopen heeft voor de langere-termijnbelegger mijns inziens weinig zin.”

In China zie je dat de bewegingen op de aandelenmarkten sterk afhankelijk zijn van de geldstromen. Buitenlandse beleggers kopen aandelen en de Chinese burger verkoopt zijn huis om te speculeren in aandelen. Dan is het als Europese belegger belangrijk om te weten hoe de geldstromen bewegen.
Homan: “Ja, juist omdat die geldstromen door een incident heel snel kunnen draaien. Draaipunten herkennen wij meestal aan het beurssentiment, dat ook overal in de wereld redelijk gemeten wordt. Als het sentiment overdreven negatief is, komt er een moment dat je meer aandelen kunt kopen en omgekeerd. Wij kijken altijd naar vier zaken: bedrijfs- en macro-economische ontwikkelingen, de rente, de waarderingen en
het sentiment. Sinds we in 2009 met onze beleggingsstrategieën begonnen, hebben we op een neutraal profiel, dat voor de helft uit obligaties en de andere helft uit aandelen bestaat, gemiddeld jaarlijks netto 9,3% rendement gemaakt. Dit jaar zitten we tot nu op zo’n 5%, waarbij de rendementen op aandelen en obligaties elkaar niet veel ontlopen.”

Vrijwel iedereen verwacht dat de Fed in december de rente zal verhogen.
Homan: “Wij denken dat ook en verwachten daarna in 2017 nog twee verhogingen. Bij 2% inflatie zou je minimaal een vergelijkbare rente mogen verwachten. We denken echter dat de Fed heel voorzichtig zal zijn met verhogingen. Anders zou de dollar misschien te sterk worden. Dat zou de groei namelijk meteen verzwakken en tot problemen elders in de wereld leiden.”

Homan: “We gaan voor 2017 uit van zeer gematigde rendementen, dat zou voor de AEX een procent of 3 zijn op
basis van wat lagere waarderingen, maar wel winstgroei. Daarbij ontvang je ook nog een dividend van gemiddeld ruim 3%. Wij van het ING Investment Office gaan veel liever voor wereldwijde spreiding. We willen sowieso de snelle groeiers in de opkomende markten en de grote techbedrijven uit de VS
niet missen.”

In de Tabloid ook een interview met Bas Heijink van ING

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 18 08:11 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen