Duurzame winstgroei bij Ecolab

Als betrouwbare partner op meer dan 1 miljoen klantlocaties is Ecolab wereldwijd marktleider in water-, hygiëne- en energieoplossingen & -diensten die de mens en vitale grondstoffen beschermen. Ecolab levert complete oplossingen waarmee voedselveiligheid, schone werkomgevingen en een geoptimaliseerd water- en energieverbruik gewaarborgd worden. Dit doet Ecolab bij klanten in de voedselindustrie, gezondheidszorg, energiesector, hospitality-organisaties en andere industriële markten in meer dan 170 landen over de hele wereld. Ongeveer de helft van de omzet is afkomstig uit de Verenigde Staten, een kwart uit Europa en het Midden-Oosten, 12 procent uit Azië en 6 procent uit Latijns-Amerika.

Ecolab is bij uitstek een waarde-aandeel en houdt zich bezig met de meest duurzame activiteiten die er zijn. Ecolab is opgedeeld in vier divisies: Global Industrial (36 procent van de omzet) doet de waterzuivering van procesindustrieën zoals wasserijen, brouwerijen (onder andere AB Inbev), voedselindustrie (bijvoorbeeld Nestlé, Coca-Cola, PepsiCo), papierindustrie en chemische industrie.

Global Institutional (35 procent van de omzet) houdt zich bezig met (het leveren van middelen en machines voor) de reiniging van professionele keukens (in Nederland bijvoorbeeld bij Van der Valk), ziekenhuizen (waaronder operatiekamers), scholen en universiteiten en hotels (o.a. Marriott).

Global Energy (23% van de omzet) reinigt het water dat gebruikt wordt in de olie- en petrochemische industrie zoals bij de winning van schalieolie (Upstream). Ook onderhoudt en reinigt het tanks en andere opslagfaciliteiten in de petrochemie (Downstream). De kleinste divisie Overig (6% van de omzet) doet aan het verwijderen en voorkomen van schimmelvorming in professionele keukens en het onderhoud van keukenapparatuur.

Duurzame winstgroei bij EcolabBegin dit jaar maakte Ecolab bekend het voornemen te hebben opgevat de Upstream Energy business (zuivering van water gebruikt bij fracking) te verzelfstandigen. Dit zal in de zomer van 2020 afgerond zijn. In 2018 behaalde Upstream Energy een omzet van 2.4 miljard dollar, 70 procent van de totale divisie-omzet en een bedrijfsresultaat van circa 170 miljoen dollar. Het idee is dat tegen die tijd de aandeelhouders van Ecolab nieuwe aandelen ‘Upstream Energy’ ontvangen die verhandelbaar zullen zijn op de beurs. Met de downstream-activiteiten gaat Ecolab wel door onder de Ecolab-paraplu.

Bevestiging outlook Ecolab

Op 30 april jongstleden publiceerde Ecolab de kwartaalcijfers. Die waren vrijwel in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel (non-GAAP) kwam 1 dollarcent hoger uit dan verwacht op 1,03 dollar. Dit is 13 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De sterkere dollar ten opzichte van dat kwartaal kostte 4 dollarcent aan winst. De totale nettowinst kwam eveneens 13 procent hoger uit op 300,3 miljoen dollar. De omzet kwam 60 miljoen dollar lager uit dan verwacht op 3,51 miljard dollar. Van de vier divisies deed Global Industrial het het beste met 21 procent meer winst op 8 procent meer omzet. De divisie Global Institutional hield de winst gelijk op een 2 procent hogere omzet en de divisie Global Energy maakte 14 procent meer winst op een 2 procent lagere omzet. De divisie ’Overig’ tenslotte, maakte 12 procent meer winst op een 7 procent hogere omzet.

Het concern bevestigde de eerder afgegeven outlook en verwacht verder te groeien dit jaar in zowel omzet als winst. De verwachte winst per aandeel voor het tweede kwartaal zal uitkomen tussen 1,36-1,46 dollar en de volledige jaarwinst op 5,80-6,00 dollar per aandeel.

De groei van Ecolab komt vooral voort uit het ‘kralenrijgen’ door middel van kleine overnames. De voorgenomen overname van Holchem, een Britse maker van reinigingsmiddelen voor keukens en de voedselindustrie, loopt echter wat vertraging op. Holchem en Ecolab zijn in het Verenigd Koninkrijk de twee grootste spelers in deze markt. Een samengaan van de twee stuit daarom op ernstige bezwaar van de Britse ‘Competition and Markets Authority’. Op het moment dat de twee daadwerkelijk fuseren zal de concurrentie verdwijnen en dat zou kunnen leiden tot hogere prijzen en een lagere kwaliteit voor de kopers van de middelen. Ecolab bestudeert de bezwaren momenteel.

Aristocraat

Ondanks het niet al te indrukwekkende dividend van minder dan één procent is het bedrijf een dividend aristocraat. Dat wil zeggen dat Ecolab zijn dividend minstens 25 jaar op rij heeft verhoogd. Ecolab betaalt al 82 jaar achtereen dividend aan zijn aandeelhouders. Afgelopen december maakte Ecolab bekend dat men voor het 27e jaar op rij het (cash)dividend verhoogt. Dit keer met 12% van 41 dollarcent per kwartaal naar 46 dollarcent iedere drie maanden.

Met een verwachte koerswinstverhouding van 28 voor 2020 zit Ecolab redelijk hoog en ruim boven het Amerikaanse beursgemiddelde. Dit heeft te maken met het veilige, voorspelbare karakter van de omzet en winst. Het duurzame imago maakt het aandeel geliefd bij veel (institutionele) beleggers. Bovendien is Ecolab geen kapitaalintensief bedrijf. Een hogere waardering is dan gebruikelijk.

Bekijk ook:
Lees hier het hele artikel

juni 10 06:00 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen