Met bionica naar 150 jaar oud

Voor eeuwig leven is niet mogelijk. Maar de kans neemt wel toe dat u 120 of zelfs 150 jaar oud kunt worden. Dat komt omdat de moderne geneeskunde steeds beter wordt in het genezen van veelvoorkomende, dodelijke ziektes zoals kanker en hartkwalen, ook al kunnen verkeersongelukken hier niet mee worden voorkomen. Het lastige is dat het lichaam ouder wordt en in de loop van de tijd ook zwakker.

Auteur: Martijn Rozemuller, CEO VanEck Europe

Dat is waar de bionica zijn intrede doet. Door gebruik te maken van vooruitgang in de biologisch geïnspireerde technologie, geneeskunde en robotica, kunnen sommige effecten van veroudering worden tegengehouden. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een groeiende behoefte aan bionica van een vergrijzende bevolking, die veel langer leeft en enige levenskwaliteit wil behouden.

Met uitzondering van delen van het zuidelijk halfrond, met name India en delen van Afrika, vergrijst de wereld snel. Uit gegevens van de VN blijkt dat tegen 2050 het aantal mensen van 80 jaar en ouder naar verwachting zal verdrievoudigen, van 143 miljoen in 2019 tot 426 miljoen.En in regio’s als Azië, en China in het bijzonder, zullen de nieuwe bejaarden een aanzienlijk inkomen hebben om het leven comfortabel te houden, ook wel de grijze renminbi genoemd.

Steeds meer

Wij zijn ervan overtuigd dat bionica de komende jaren in een steeds grotere, maatschappelijke behoefte van de vergrijzende wereld zal voorzien. De vroegste prothese was een houten teen, die werd ontdekt op het lichaam van een oude Egyptische, gemummificeerde edelvrouw, daterend van 950 voor Christus. Tegenwoordig zijn we al een stuk verder gekomen dan de basisbeginselen van kunstledematen en beschikken we bijvoorbeeld over hersenstimulatie voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. In de toekomst zullen de hersenen van verlamde mensen rechtstreeks kunnen communiceren met prothetische ledematen en zo levens veranderen.

Computers helpen hersenen

Het is inderdaad waarschijnlijk dat computers de hersenen zullen aanvullen. Een triest maar actueel voorbeeld dat niets met veroudering te maken heeft zijn de gewonde soldaten die de laatste tijd bionische handen krijgen. Om terug te komen op de ouderdomsziekten dragen mensen met diabetes tegenwoordig kleine implantaten van het bedrijf Dexcom onder de huid, die de glucosewaarden controleren. En nieuwe kunsthartkleppen van bedrijven als Edwards Lifesciences worden steeds effectiever in het bestrijden van hartziekten.

Onder invloed van de onstuitbare krachten van veroudering en kwetsbaarheid zal de vraag naar bionische apparaten de komende jaren snel toenemen. In een voorspelling van Growth+Reports wordt ervan uitgegaan dat de technologische vooruitgang van medische hulpmiddelen zal voldoen aan een groeiende behoefte van een steeds ouder wordende bevolking, die op zoek is naar behandelingen voor chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, gehoorverlies, gewrichtsstoornissen enz. Naar verwachting zal het gebruik van bionica toenemen, vooral in Azië met de stijgende inkomens en uitbreidende overheidsinitiatieven op het gebied van gezondheidszorg. Daarom denkt de organisatie dat de markt voor bionica in het decennium tot 2030 bijna zal verdubbelen, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 8% tot 9,94 miljard dollar.

Marktomvang van medische, bionische implantaten, $ miljard

Met bionica naar 150 jaar oud

Voor beleggers die de samenleving willen helpen, zijn bedrijven voor medische apparatuur die vooroplopen in de ontwikkeling van bionica wellicht het antwoord. Niet alleen zullen hun inkomsten naar verwachting snel stijgen, maar de aandelenkoersen worden verhandeld tegen kortingen ten opzichte van hun waarde in 2020 voordat de beurzen corrigeerden.

Eind 2022 hebben we onze VanEck Bionic Engineering UCITS ETF gelanceerd, om te profiteren van deze kans. Het zult er niet eeuwig door kunnen leven, maar door bij te dragen aan de financiering van bedrijven die bionica ontwikkelen, kunnen we allemaal van een lange en comfortabele oude dag genieten. Houd er rekening mee dat beleggen in ETF’s risico’s met zich meebrengt, waaronder kapitaalverlies.

Lees hier het hele artikel

februari 20 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen