Microsoft; het bezit van de zaak…?

Beleggers keken onlangs reikhalzend uit naar de cijfers van Microsoft over het afgelopen kwartaal. Daarbij keken beleggers vooral uit naar alle activiteiten die met Artificial intelligence (AI) te maken hebben en, wellicht nog belangrijker, of die al geld in het laatje brengen. Ai was immers de grote drijvende kracht achter de beursrally vorig jaar. Microsoft overschreed hierdoor dit jaar zelfs al de grens van de 3.000 miljard dollar. Daarmee stootte het concern Apple als het meest waardevolle bedrijf ter wereld van de troon.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Dat Microsoft zo succesvol is komt doordat het concern in zee is gegaan met OpenAI, waar Microsoft tevens grootaandeelhouder is. Door de samenwerking met OpenAI, dat bekend is van de chatbot ChatGPT, mag Microsoft bijvoorbeeld diens AI-technologie gebruiken en in de eigen software implementeren. Dat doet Microsoft heel erg goed. Zo werd er begin november een AI-assistent voor alle Microsoft 365-diensten gelanceerd. De tool, genaamd Copilot, kan bijvoorbeeld presentaties maken of e-mails opstellen. Initieel was Copilot alleen beschikbaar voor grote ondernemingen met meer dan 300 Windows gebruikers, maar intussen kunnen ook voor het kleinbedrijf en de consument ermee aan de slag. De afnemers betalen hier 20 tot 30 dollar per maand per gebruiker extra voor. Dat kan op de langere termijn een mooie bron van terugkerende inkomsten worden. Logischerwijs geeft Microsoft nog geen afzonderlijke verkoopcijfers van Copilot, maar de omzet van de kantoorsoftware Office steeg het afgelopen kwartaal mede hierdoor wel met 17 procent.

Microsoft; het bezit van de zaak…?Daarnaast heeft Microsoft intussen al 53.000 klanten voor AI Azure, waarvan het een derde de afgelopen 12 maanden mocht verwelkomen. Ook hier staat de samenwerking met OpenAI aan de basis. Bedrijven die rechtstreeks diensten van OpenAI afnemen, moeten namelijk gebruik maken van de clouddienst Azure die de nodige opslagruimte en rekenkracht levert. Microsoft rapporteerde bij deze clouddienst mede daardoor een omzetgroei van 30 procent, waarvan 6 procentpunten afkomstig zijn van AI-gerelateerde diensten. Dat is het dubbele van het kwartaal daarvoor. Analisten rekenden op een groei van 28 procent. Door de mooie groeicijfers behaalde Microsoft met de Intelligence Cloud, waar Azure onder valt, in de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet 25,9 miljard dollar. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Groei

Alles tezamen behaalde Microsoft ten opzichte van vorig jaar een 18 procent hogere omzet van 62,02 miljard dollar. Dat is iets meer dan waar analisten op hadden gerekend. De nettowinst steeg daarbij met 33 procent naar 21,87 miljard dollar. Per aandeel komt dat uit op 2,93 dollar, wat 15 dollarcent hoger is dan consensus. Stemde dat de beleggers tevreden? Niet echt. Het aandeel Microsoft daalde nabeurs met anderhalf procent. Als reden daarvoor worden onder andere de stijgende kosten en investeringen genoemd, maar als de winst hoger uitpakt dan verwacht, mag dat geen spelbreker zijn zou je denken. Logischer is het om er vanuit te gaan dat de goede resultaten al wel redelijk in de koers verwerkt zaten.

Cloud, software: het is allemaal noodzakelijk en zorgt voor veel terugkerende inkomsten. Eigenlijk zou je Microsoft als een soort veredeld nutsbedrijf kunnen zien. De balans van het concern is oerdegelijk. Microsoft is netto schuldvrij. Ook de marktpositie van Microsoft is ijzersterk. Dankzij ChatGPT lijkt zelfs zoekmachine Bing aantrekkelijk te worden. In oktober rondde Microsoft de overname van gamebedrijf Activision Blizzard, ter waarde van omgerekend 60 miljard euro, succesvol af. Microsoft is en blijft een heel gediversifieerde onderneming en doet mee aan vrijwel alle technologische trends.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille.

 

Lees hier het hele artikel

februari 12 06:00 2024 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen