Roche: marktleider in farmacie

Het Zwitserse Roche geldt als ’s werelds grootste farmaceutische bedrijf. Roche bestaat uit twee divisies, Pharmaceuticals (verkoop van medicijnen) en Diagnostics (verkoop van diagnostische apparatuur voor de medische sector). De farmadivisie is goed voor 44 miljard Zwitserse frank omzet, de diagnostische divisie voor 13 miljard Zwitserse frank.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Veel farmaceutische bedrijven zijn groot geworden door het doen van omvangrijke overnames. Hun balansen zijn daardoor overladen met schulden. Zo niet Roche. De balans van de Zwitsers is sterk en gezond en telt slechts een netto schuld van 1,9 miljard Zwitserse frank. Dat is slechts 2,2 procent van het balanstotaal. Het zal mede het gevolg zijn van de bedrijfsstructuur. Het is immers feitelijk nog steeds een beetje een familiebedrijf.

Roche is voor beleggers met name zo interessant vanwege de jaarlijkse investeringen in Research & Development. Deze bedroegen de laatste vijf jaar steeds 21 tot 22 procent van de omzet. Totaal kwam dat neer op zo’n 60 miljard Zwitserse Frank. Roche geldt als de farmaceut met het beste R&D-trackrecord van Europa. Roche heeft voor de komende vijf jaar 32 nieuwe producten in de pijplijn. Daarvan zijn er inmiddels 10 in Fase 3 en wacht er één op definitieve goedkeuring door de FDA.

Deze enorme pijplijn aan nieuwe producten is overigens heel noodzakelijk omdat de meest succesvolle producten van Roche sterk onderhevig zijn aan concurrentie uit de hoek van biosimilars. Een biosimilar is een biologisch geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel, waarvan het patent is verlopen of verloopt. In 2020 daalde de omzet van Roche als gevolg van biosimilars met maar liefst 10 procent. Het moge duidelijk zijn dat Roche veel waarde hecht aan zijn R & D en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Nieuwe producten

Roche: Marktleider in farmacieNieuwe producten zijn vooral afkomstig uit de andere divisie, die van de diagnostische apparatuur. Zo rapporteerde Roche over het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 55 procent in deze divisie, voornamelijk te danken aan de sterke vraag naar Covid-19 testen. Roche gaat ervan uit dat er voorlopig nog wel grote behoefte aan deze testen zal blijven bestaan. Hoewel Roche geen vaccin tegen corona heeft, heeft de farmaceut wel medicijnen voor de behandeling ervan ontwikkeld. Actemra is het enige goedgekeurde coronamedicijn op dit moment, hoewel veel farmaceuten aan een medicijn werken. De verkoop van Actemra, voor patiënten die zwaar onder corona lijden, liep het afgelopen kwartaal op met 22 procent.

Roche rapporteerde over het eerste kwartaal een omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder van één procent. Gecorrigeerd voor valuta-effecten was er sprake van een omzetstijging van 3 procent. Winstcijfers werden niet bekendgemaakt. De teruggang in de farmaceutische divisie werd dus volledig gecompenseerd door de diagnostische divisie dankzij de verkoop van coronatesten. Roche handhaafde de vooruitzichten voor 2021 met een omzetgroei van 5 procent. De winstgroei zal naar verwachting in lijn met de omzetgroei zijn. Het bedrijf heeft de intentie het dividend te verhogen. Dat heeft Roche de afgelopen 34 jaar steeds gedaan.

Lage k/w

Roche heeft op basis van de winstverwachting voor 2021 een koerswinstverhouding van 17. Roche is daarmee is goedkoper dan het gemiddelde van de sector. Het dividendrendement bedraagt 2,61 procent.

Roche is marktleider in de farmaceutische sector en zal dat naar verwachting nog wel enige tijd blijven, ook al zal het bedrijf waarschijnlijk wat marktaandeel in moeten leveren als gevolg van de felle concurrentie van biosimilars. Het aandeel bereikte midden in de coronacrisis de hoogste koers ooit met 354 Zwitserse frank. Daarna zakte de koers enigszins weg, mede vanwege de belangstelling van beleggers voor aandelen die meer van een herstel uit de crisis kunnen profiteren. 22 juli aanstaande worden de halfjaarcijfers gepubliceerd.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Roche in de portefeuille.

Lees hier het hele artikel

juli 19 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen