Uitgezoomed

Vrijdag een week geleden zat ik met Nico Inberg in de auto naar de podcaststudio en we hadden het over de koersexplosie bij Zoom. Het was mij een raadsel wie dat toch gebruikte, want had elk kantoor geen Microsoft Teams? Waarop Nico zei dat de school van zijn kinderen het gebruikte. Toen viel het kwartje. Zoom is het meest populair bij organisaties die door de pandemie op afstand het diepe in werden geslingerd. Het maakt Zoom kwetsbaar voor de wereld na corona. Dit voorbeeld staat natuurlijk niet op zichzelf.

De Stoxx 600 index voor aandelen in de reis en vrijetijdssector (met o.a. Accor Hotels, Easy Jet en Ryan Air) staat nog enkele procenten onder het niveau van begin februari 2020. Ondertussen is de Stoxx 600 Technologie index er met 47% op vooruit gegaan. Dit maskeert nog de verschillen bij de extremen. Zo is Zoom gestegen met ruim 230% sinds die tijd.
Zoom

UitgezoomedNiet geheel toevallig kwam Zoom afgelopen week met cijfers die slecht ontvangen werden door beleggers. Het aandeel zakte dinsdag 16,7%. Vooral de outlook viel tegen. Het bedrijf zelf zei een ‘post-COVID’ transitie te zien. Vooral particulieren en kleine bedrijven (met minder dan 10 gebruikers) gebruikten de diensten van Zoom minder. Dat strookt met het beeld dat grote bedrijven terughoudender zijn met het terug naar kantoor halen van hun medewerkers, maar ook dat zal gebeuren. En dat werd nog niet eens genoemd door Zoom, laat staan dat de scholen ooit weer naar normaal gaan. Analisten verwachten over drie jaar een WPA van $5,27, dat is 9.5% meer dan ze verwachten voor dit boekjaar. Met een koers van $295, heb ik een hoop voorstellingsvermogen nodig om te bedenken welke markt ze nog niet hebben ontdekt om die K/W-verhouding van 59 te rechtvaardigen.

Moderna

Zo zijn er meer aandelen die in meer of mindere mate uit de bocht gevlogen zijn. Denk aan Moderna, waar ik eerder nog positief over scheef. Dat aandeel heeft dit jaar al 256% gerendeerd. Mijn inschatting dat de winst van 2021 ruim boven de $10mrd zou uitkomen, is inmiddels de analistenconsensus, maar het bedrijf heeft nu wel een (ruim verdubbelde) beurswaarde van $160mrd. Als de winst straks terugzakt naar $4mrd in 2023, wat de inschatting van analisten is, blijft er wel een zeer hoge K/W van 40 over. Er is nog wel het potentieel van het ontwikkelen van nieuwe mRNA-vaccins, maar dat blijft speculatie en om daar het ruime merendeel van de $160mrd aan op te hangen gaat wel erg ver.

PostNL

Dan is er nog onze eigen PostNL. Vanaf medio februari 2020 is de koers al gestegen met 165%. Daarmee was gelijk het fikse koersverlies dat in de drie jaar daarvoor geleden werd goedgemaakt. En daar zit juist de crux. Het is iedereen helder dat er tijdens de pandemie meer pakketjes werden bezorgd en dat dit positief is voor PostNL & co. Maar er was wel een reden dat de koers van het postbedrijf het zo slecht deed tot en met begin 2020. De concurrentie in de sector was zo zwaar dat alle efficiencywinst van hogere volumes weglekte via lagere prijzen. De vraag-schok van de pandemie liet de marges juist stijgen omdat er capaciteitskrapte ontstond. Wij verwachten dat de oude situatie weer terugkeert en zelfs analisten schatten voor 2023 een lagere winst dan voor 2021. Analisten zijn vaak een optimistisch volkje wat betreft toekomstige winstontwikkeling (zeker in het verleden m.b.t. PostNL), dus dat zij winstdalingen voorspellen is wel een veeg teken. De K/W staat met die winst dan wel op 10,5, maar er is nog genoeg risico op lagere winst op zowel brieven als pakketjes die een lagere voortschrijdende K/W verantwoorden.

Af en toe is het goed om even uit te zoomen. Een stap terug te nemen en kijken hoe een aandeel eruitziet na de pandemie. In het geval van PostNL, Moderna en Zoom, kan dat vies tegenvallen t.o.v. de huidige verwachtingen.

Lees hier het hele artikel

september 06 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen