‘De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend’

Ook Ethenea had liever te maken gehad met president Clinton. Ondanks haar tekortkomingen zou ze beleggers immers in hun comfortzone hebben gelaten. Dat schrijven Guido Barthels en Yves Longchamp.

Amerikaanse vlaggetjes omhoog

Aan het tot dusver gevoerde beleid zou naar alle waarschijnlijkheid niet veel zijn veranderd onder president Clinton, stellen Longchamp en Barthels in een marktcommentaar. De presidentsverkiezingen zouden dan ook weinig invloed op de kapitaalmarkten hebben gehad. Maar Clinton is het niet geworden en zoals de voormalige Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück zo treffend zei: “Gedane zaken nemen geen keer”.

Donald Trump stond met zijn populistische verkiezingscampagne voor verandering, voor het verlaten van de platgetreden paden. Ethenea moet terugdenken aan Ronald Reagan, die in 1980 de verkiezingen voor de 40e president met vlag en wimpel won. Hij wilde volgens zijn verkiezingsprogramma de Verenigde Naties afschaffen, wat hem dan blijkbaar toch niet gelukt is. Iets soortgelijks kunnen we volgens Barthels en Longchamp ook verwachten van president Trump, die tijdens de verkiezingsstrijd nog luidkeels de beëindiging van alle handelsverdragen eiste, die zich solidair verklaarde met de Ku-Klux-Klan, white supremacy en Breitbart News.

Mildere toon

In zijn overwinningsspeech sloeg Trump echter al een wezenlijk mildere toon aan. Hij sprak over de samenwerking tussen naties en noemde zich de president van alle Amerikanen. De soep wordt immers nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend, concludeert Ethenea.

Donald Trump is volgens de fondsbeheerder het toonbeeld van de populistische politicus, een politieke stroming die momenteel in veel landen zeer populair is. Hij verstaat de kunst om mensen naar de mond te praten en, hoewel hij miljardair is, Jan Modaal het gevoel te geven één van hen te zijn. In de overwinning van Trump schuilt het gevaar dat de reeds sterker geworden populistische partijen in Europa bij de eerstvolgende verkiezingen als winnaar uit de bus zullen komen.

Het zou Longchamp en Barthels dan ook niet verbazen als de rechts-populistische AfD bij de komende parlementsverkiezingen in Duitsland de op een na grootste partij na de CDU wordt. “De politiek is kennelijk te ver van de behoeften van de kiezers af komen te staan om hun belangen nog op geloofwaardige wijze te kunnen behartigen”, concludeert het duo. En dat is nu net de hoeksteen van een representatieve democratie.

Volatiel

De kapitaalmarkten hebben nog maar eens zeer volatiel op de verkiezing van Donald Trump gereageerd. De aandelenmarkten zakten als een pudding in elkaar, de Amerikaanse dollar daalde aanzienlijk in waarde en Amerikaanse staatsobligaties stegen fors. Na de overwinningsspeech van Trump kantelde de stemming omdat het beleggers toen duidelijk werd dat de veelvuldig genoemde infrastructuurinvesteringen voor bepaalde ondernemingen mogelijk toch voordelig zouden kunnen uitpakken, en dat ook de Trumpiaanse belastingverlagingen, voor zover hiervan al sprake zal zijn, een positief effect op de bedrijfswinsten zouden hebben.

Een expansief fiscaal beleid kan de groei daadwerkelijk stimuleren. Het valt op dit moment echter ten zeerste te betwijfelen of binnen de Republikeinse meerderheid in beide Huizen een draagvlak bestaat voor dit beleid, aangezien Republikeinen niet bepaald voorstander zijn van met schulden gefinancierde overheidsuitgaven. Dat komt eerder overeen met het beleid van iemand als Bernie Sanders. Barthels en Longchamp zijn dan ook benieuwd om te zien hoe dit afloopt.

Cijfers

Barthels en Longchamp durven nog niet te voorspellen in hoeverre de verkiezingsuitslag invloed zal hebben op het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Ze denken dat vooral economische cijfers bepalend zullen blijven voor het monetair beleid. Het ligt wel voor de hand dat de Fed in december tot een volgende renteverhoging zal overgaan.

“Pas als de eerste emoties weer wat zijn weggeëbd, zullen de markten waarschijnlijk terugkeren naar hun gebruikelijke trading range”, stellen Barthels en Longchamp. Het duo verwacht dan ook een correctie van de correctie op de aandelenmarkten, waarbij de Amerikaanse 10-jaarsrente weer onder 1,85% en de wisselkoers van de dollar tegenover de euro onder 1,1100 zakt. “Wat betreft de positionering zullen onze fondsen risico-aversie aan de dag blijven leggen. We zullen slechts sporadisch en opportunistisch interessante beleggingskansen benutten en over het algemeen voorzichtig blijven”, besluiten Longchamp en Barthels.

Het bericht ‘De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 18 11:10 2016 Print dit artikel