'Duurzame doelen vergen langetermijnvisie overheid'

Dit zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) woensdag op een internationaal congres over impactbeleggen in Amsterdam. 

Nadat ’s morgens de sector een rapport aanbood aan minister Lilianne Ploumen van handel en ontwikkelingssamenwerking waarin tot betere coördinatie tussen stakeholders werd opgeroepen, kreeg de ABP-bestuurder in een interview voor publiek de vraag welke rol zij ziet voor de overheid. 

Niet de regeldruk

Uit de hoek van beleggers wordt nogal eens geklaagd over beperkende regelgeving, maar Wortmann-Kool deelt deze kritiek niet. ‘Wij voelen die regeldruk niet zo.’ 

Het ABP ziet duurzame beleggingen ook niet langer als een aparte beleggingscategorie. ‘Voorheen had je een uitsluitingslijst en beleid voor engagement, maar nu hebben we het volledig geïntegreerd.’ Daarmee is het moeilijk speciale voordelen van de regelgever te verwachten. 

Vorig jaar besloot het ABP bijvoorbeeld dat voor 2020 de CO2-uitstoot van beleggingen in portefeuille met een kwart gereduceerd moeten zijn. Ook moeten de beleggingen in duurzame energie van 1 miljard naar 5 miljard euro opgevoerd worden. 

Dit laatste is bij uitstek een veld waar het mis kan gaan. Wortmann-Kool: ‘Zo hadden we bijvoorbeeld een project voor zonne-energie in Spanje. Maar in de crisis besloot de Spaanse overheid te stoppen met subsidies. Dan is zo’n project ineens riskanter dan andere.’

Haar conclusie is dat de overheid zich betrouwbaarder zou moeten opstellen en zich meer moeten committeren aan de lange termijn. ‘Het beleid is te veel gefocust op de korte termijn.’   

Betrouwbare overheid

Haar collega-bestuursvoorzitter Peter Borgdorff van het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) is het hiermee eens. Hij zegt in de kantlijn van het congres tegen Fondsnieuws dat politici vaak met mooie voorstellen komen, maar dat de praktijk vervolgens weerbarstig blijkt. 

‘Ze zeggen dan dat pensioenfondsen bijvoorbeeld meer in Nederland moeten beleggen. Maar als ik dan vraag om een lijstje met belegbare projecten van meer dan 100 miljoen euro blijft het stil.’ 

Wel ziet hij mogelijkheden om impact- of duurzame beleggingen door institutionele beleggers te bevorderen, bijvoorbeeld door hier de kapitaaleisen voor te verlichten.

Belegger Hendrik Tuch van Aegon Asset Management gaat een stap verder. In een forumdiscussie waaraan ook Borgdorff deelneemt, pleit hij voor staatsgaranties op duurzame projecten, zodat ze een alternatief zouden kunnen vormen voor beleggingen in staatsobligaties. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 07 17:23 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen