Europese economie gaat harder groeien dan gedacht

Dat schrijven analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse in een maandag verschenen rapport.

In plaats van de verwachte groeivertraging naar 1,4 procent zal de groei in Europa versnellen naar 2 procent. 

De reden daarvoor is een groei van de export door de internationale handel en herstel van de bouwactiviteiten, stellen de analisten. Verder zullen consumentenbestedingen de groei blijven ondersteunen. 

De politieke risico’s die boven de eurozone hangen worden volgens hen overdreven. Zij verwachten niet dat de Franse, Duitse, Nederlandse en mogelijk Italiaanse verkiezingen zullen leiden tot meer extreme, populistische regeringen. 
Bovendien is het eurogebied in de laatste jaren behoorlijk weerbaar gebleken tegenover politieke schokken. ‘Dat zal zo blijven’, schrijven de analisten.

Schulden afbouwen

Door de hoger dan verwachte groei zullen de financiële fundamenten van de eurozone verbeteren. De private sector zal schulden blijven afbouwen, gestuwd door hogere winsten en lonen. Tegelijkertijd zal de inflatie oplopen. ‘Maar langzamer dan de Europese Centrale Bank (ECB) nu verwacht’, aldus de analisten. 

Zij prijzen een stijging van 1,5 procent in voor de consumentenprijzen en verwachten dat de kerninflatie op 1 procent zal uitkomen in 2017.

Het zal voor de ECB een ‘saai’ jaar worden. De centrale bank heeft al aangekondigd het opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017. Al ligt hier volgens de Zwitserse bank een risico. 

Als het gewone inflatiecijfer te hard oploopt, kunnen er stemmen – bijvoorbeeld in Duitsland en Nederland – opgaan om het opkoopprogramma begin 2018 te beëindigen. Dat zou een beleidsmisser zijn, aldus de analisten, die wijzen op de de premature renteverhogingen in 2008 en 2011, die tot een recessie leidden. 

De analisten verwachten overigens niet dat Draghi gevoelig zal zijn voor de haviken in het beleidscomité van de ECB.

Trump

Het belangrijkste risico dat de eurozone loopt ligt bij de nieuwe regering in de Verenigde Staten. Die zou weleens voor financiële turbulentie kunnen zorgen in opkomende markten en in China in het bijzonder.

Volgens de analisten ziet 2017 er veelbelovend uit voor risicovolle Europese beleggingen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat beleggers, na jaren van economische malaise, hun ogen weer eens laten vallen op Europa.

Copyright: Het Financieele Dagblad, 10 januari 2017.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 10 10:22 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen