Gelaten marktreacties op politieke chaos na Brexit

Dit weekend ontwaakte Groot-Brittannië in een nieuwe werkelijkheid, schrijft The Financial Times vanmorgen: de Britse eurocommissaris Jonathan Hill stapte op, het schaduwkabinet van Labour-leider Jeremy Corbyn viel uiteen en ook de Conservatieven likken hun wonden na het aangekondigde vertrek van premier David Cameron en de – als bedreiging opgevatte – mogelijke opvolging door Brexit-pleitbezorger Boris Johnson.

Ook lijkt er sprake van onenigheid over de wijze en het tempo van de gesprekken met de Britse regering over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Bondskanselier Merkel heeft geen haast, maar binnen de Europese Commissie zijn er voorstanders van een snelle start van deze ‘echtscheidingsgesprekken’.

De huidige Britse premier Cameron lijkt echter geen haast te willen maken en de onderhandelingen – waar weinig eer aan te behalen valt – aan zijn opvolger te willen overhalen.

Beleggers zien de gevolgen van Brexit vooralsnog vooral op het politieke vlak. Voor de fundamentals van bedrijven heeft het vooralsnog weinig effect, mede omdat de onderhandelingen tussen Londen en Brussel over de echtscheidingsvoorwaarden wel twee jaar kunnen duren.

De Euro Stoxx 50 stond bij opening 71 basispunten lager. Ook de Cac 40 en de Dax hielden het verlies tot een vergelijkbare niveau beperkt. De Britse FTSE 100 gaf 85 basispunten prijs en de AEX 1,12 procent.

Zwaar waren de uitslagen in Zuid-Europa: Italië 0,21 procent, Spanje 2,23 procent, Portugal -0,04 procent.

Eerder op maandag sloten de meeste beurzen in Azië in een licht positieve stemming: daar is het na de schok van vrijdag al weer ‘business as usual’. De Nikkei, die de week afsloot met een zwaar verlies, herstelde zich met een koerswinst van 2,39 procent.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 27 09:36 2016 Print dit artikel