Genderkloof verzwakt groeipotentie van India

De economische ontwikkeling van India is indrukwekkend, maar die wordt volgens Max Schieler, Senior Country Risk Specialist bij RobecoSAM, aanzienlijk verzwakt door de tekortkomingen op duurzaamheidsgebied. Hij hekelt in een interview met The Asset in het bijzonder de zeer uitgesproken genderkloof die de ontwikkelingsgang enorm afremt.

Volgens Max Schieler verzwakt de genderkloof de groeipotentie van IndiaDe milieuproblematiek, een aanhoudend hoge armoedegraad, tekortkomingen in het onderwijssysteem, sociale ongelijkheid, een laag niveau van menselijke ontwikkeling en daarbovenop de enorme kloof tussen mannen en vrouwen voorkomen dat India tot volle wasdom komt.

Zelfs ten opzichte van de low human development countries is de score van deze opkomende markt en nieuwe lieveling van menig belegger slecht te noemen. “Deelname door vrouwen aan het economisch verkeer blijft exceptioneel laag”, aldus Schieler. “India valt duidelijk op met een vrouwelijke beroepsbevolking waarvan nog geen derde actief is. Dat is significant lager dan bij de andere landen in de groep van BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).”

Belangrijke consequenties

Een verscheidenheid aan factoren beperkt zijn inziens vrouwen in de Indiase arbeidsmarkt. Veel is te wijten aan culturele normen, zorgen over veiligheid, gebrek aan kinderopvangvoorzieningen en slechte infrastructuur. En ook al wordt gendergelijkheid ondersteund door verschillende wet- en regelgeving ontbreekt het vaak nog aan effectieve implementatie en aan handhaving.

“Genderongelijkheid is niet alleen een urgent moreel en sociaal dilemma, maar heeft ook belangrijke consequenties voor arbeid en productiviteit. Wanneer vrouwen hun volledige arbeidsmarkt potentieel kunnen benutten, doen zij de economische groei toenemen. Dit is bewezen in de praktijk en het blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.”

Hij vervolgt: “Omdat vrouwen op dit moment behoorlijk ondervertegenwoordigd zijn in de Indiase economie in vergelijking tot het potentieel wat er zit, zou het land de allerhoogste boost van alle regio’s in de wereld krijgen indien alle Indiase vrouwen betaald werk zouden gaan verrichten, deelnemend aan de markteconomie, op een gelijkwaardige manier als mannen.”

Schieler staaft zijn betoog met een recentelijk onderzoek van het McKinsey Global Institute (‘The Power of Parity: Advancing Women’s Equality in India’ van november 2015). Dit rapport toont het enorme slapende potentieel op dit gebied aan en wijst op het belang van het bevorderen van gendergelijkheid en het scheppen van betere arbeidskansen voor vrouwen in het land.

Genderboost in India

In McKinsey’s best-in-region-scenario waarin alle landen de voortgang op het gebied van gendergelijkheid matchen met het snelst verbeterende land in hun regio zou India zijn bbp kunnen boosten met 0,7 biljoen dollar in 2025, oftewel 16% van het business as usual-niveau, de grootste boost van alle tien onderzochte regio’s. Dat vertaalt zich nader tot 1,4% incrementele groei van het bbp per jaar, zo rekent Schieler The Asset voor.

“Er kan zelfs een additionele 2,9 biljoen dollar aan jaarlijks bbp in 2025 worden gerealiseerd, oftewel een toename van 60% ten opzichte van het business as usual-niveau, indien de genderkloof op de werkvloer in zijn geheel wordt overbrugd.” Schieler gelooft echter dat dit een erg onwaarschijnlijk scenario is om waar te maken binnen tien jaar. “De barrières die participatie door vrouwen belemmeren zullen niet zo snel kunnen worden geëlimineerd.” Toch zonde van een land met zoveel potentie, ook voor beleggers van buiten India.

Het bericht Genderkloof verzwakt groeipotentie van India verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 02 09:00 2016 Print dit artikel