Hoe veilig is Microsoft?

  

Hoe veilig is Microsoft?  

Eric Poelmann

De NASDAQ is dit jaar flink opgelopen, vooral dankzij aandelen als Amazone, Google en Facebook. Microsoft (NASDAQ: MSFT) heeft veel minder meegedaan aan de opmars en dat is eigenlijk opmerkelijk. Hat aandeel is natuurlijk wat traditioneler, maar heeft flink aan de weg getimmerd met zijn cloud activiteiten. Op de Amerikaanse businesszender CNBC wordt veel gesproken over een mogelijke correctie. Als die uitvalt tussen 10% en 20%, dan wordt dat nog altijd als een gezonde correctie gezien na de winst van het afgelopen jaar. Maar kunnen we voor Microsoft ook een correctie in een dergelijke omvang verwachten? Ik heb daar mijn twijfels over en als het al mocht gebeuren, dan zal ik heel wat aandelen Microsoft kopen. De reden ligt in het dividend. Dat is in de afgelopen 10 jaar flink gestegen, maar heeft nog altijd veel ruimte om door te stijgen.

Flinke stijging
Kijken we terug naar 2007, dan zien we het dividend van Microsoft is gestegen van 10 cent per kwartaal naar 39 cent per kwartaal. Dat is bijna een verviervoudiging. Dit soort dividendstijgingen zie je nauwelijks bij grote ondernemingen. Een bijgaand effect van deze dividendstijging is de koersgroei van het aandeel. Mocht de beurs aan een correctie toe zijn, dan is het dividend een bodem onder de koersdaling. Ik moet daar overigens wel een kanttekening bij maken. In acht van de afgelopen tien jaar is het dividend jaarlijks met meer dan 10% gegroeid. 2010 was een uitzondering en dit jaar is een uitzondering. Het is mij niet helemaal duidelijk, waarom Microsoft dit jaar zijn dividend wat minder heeft laten groeien. De grote overname die is gedaan kan een rol spelen. Die is gefinancierd met de reserves van de onderneming, maar eigenlijk is de free cash flow het belangrijkste meetpunt als het gaat om de ruimte voor dividenduitkeringen.

Low payout
Microsoft heeft de afgelopen 6 jaar gemiddeld zo’n $26 miljard aan free cash flow gegenereerd. Veel minder dan de helft daarvan is gebruikt voor het uitkeren van dividend. Wel is het de laatste drie jaar iets opgelopen, maar het dividend is nog altijd minder dan 45% van de free cash flow. Dat betekent, dat het dividend redelijk veilig is. Voor dit jaar ligt de financiering op 41% van de free cash flow. Microsoft heeft nooit meer dan de helft van zijn free cash flow aangesproken voor de financiering van zijn dividend. Dat betekent, dat de onderneming het erg goed doet. Een minpuntje is, dat het dividendrendement met 2,28% niet extreem hoog is. Maar dat komt niet zozeer door de stijging van het dividend, als wel door de koersstijging van de laatste tijd. Daar zit bij een correctie wel een gevaar.

Verdere verbetering
Maar de keerzijde is, dat het dividend nog veel ruimte heeft voor een verdere stijging. Pas als 80% of meer van de free cash flow gebruikt zou gaan worden voor dividenduitkeringen, zie ik een probleem. Maar voorlopig is dat een hypothetisch probleem, want de free cash flow is de afgelopen drie jaar sneller gegroeid dan het dividend. En sinds Satya Nadella CEO is van de onderneming, zie ik de groei van de free cash flow alleen maar versnellen. Hij is er immers in geslaagd om de verkoop van software om te zetten in een abonnementsvorm, waardoor de onderneming na een dip-periode zijn inkomen veel stabieler ziet zijn en zijn winst ziet groeien. En dan heb ik het nog niet over de inkomsten die Microsoft genereert uit de cloud. Er is dus nog heel veel ruimte voor dividendgroei en ik verwacht ook dat het management het beleid van dividendgroei zal doorzetten. Mocht de verwachte correctie vandaag of morgen komen, dan is Microsoft een aandeel dat u beslist op uw kooplijstje moet hebben staan. Want door de groei van het dividend wordt het rendement op de kostprijs elk jaar aantrekkelijker. 

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Microsoft.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.   

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 04 13:24 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

DividendRadar

Dividend is de ultieme graadmeter voor de succesvolle belegger. In feite is dividendbeleggen zo “powerfull”, dat het voor de grootste belegger van deze tijd, Warren Buffett, de leidraad is voor de opbouw van zijn portfolio. Buffett is een dividendbelegger, en wellicht wordt u dat ook binnenkort.

Toon meer artikelen