Huidige financiële stress versterkt recessiefobie

Veel beleggers maken zich zorgen over de Amerikaanse economie. Een recessie lijkt op komst. Maar andere factoren bezorgen beleggers ook meer dan genoeg financiële stress. Want de groei van de wereldeconomie neemt opnieuw af. Tina Fong, analist bij Schroders, en Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments (SLI), laten hun licht over de ontwikkelingen schijnen.

Huidige financiële stress versterkt recessiefobieDe alarmbellen rinkelen al een tijdje in de Verenigde Staten. Fong (foto) schat het risico van een recessie in de Verenigde Staten in aan de hand van de verschillende recessie-indicatoren die Schroders hanteert. “In het verleden werd de Amerikaanse yieldcurve als een goede voorspeller voor een aanstaande recessie gehanteerd. In een wereld van ultra-lage rentetarieven en kwantitatieve verruiming is de waarde hiervan afgenomen en kijkt men naar andere macro- en marktvariabelen om recessierisico’s in te schatten.”

Op dit moment staan volgens haar deze recessie-indicatoren volop in de schijnwerpers omdat er zorgen zijn over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie. Met name de Amerikaanse energy high yield-markt en de afnemende bedrijfswinsten wijzen op het risico van een recessie.

Acute marktonrust

Lawson van SLI vindt dat de financiële stress in het begin van 2016 de vooruitzichten voor de wereldeconomie vertroebeld. De groeivertraging in China, afnemende liquiditeit van de dollar, de afwikkeling van de commodity boom en toenemende geopolitieke onzekerheid zijn symptomatisch gebleken voor de bijstelling van de wereldwijde economische en financiële orde en dragen bij aan financiële turbulentie op de markten.

Financiële stress heeft een negatieve impact op de economie. Stress die zich opbouwt op financiële markten doet de economische activiteit afnemen. Banken worden voorzichtiger met verschaffen van krediet, bedrijven worden terughoudender met investeren en consumenten stellen aankoopbeslissingen van gebruiksgoederen uit. De economische impact van financiële stress hangt af van hoe lang de stress aanhoudt en hoe beleidsmakers erop reageren.

Stress kan volgens Lawson een indicator zijn van een verhoogde kans op een recessie. “De combinatie van afnemende activiteit en acute marktonrust doen de zorgen toenemen dat een recessie aanstaande is. Hoewel economische indicatoren wijzen op een bescheiden, maar nog altijd positieve, economische groei lopen de data waar deze indicatoren zich op baseren achter op de werkelijkheid.” Tegenover de economische indicatoren staan de financiële indicatoren, zoals credit spreads, aandelenwaarderingen en de yieldcurve, en die laten een ander plaatje zien. Economische fundamentals geven geen redden tot bezorgdheid, maar op de financiële markten gaan alle alarmbellen af.”

Verslechtering van winsten

Zorgen zijn er over de lage olieprijs die volgens sommigen wijst op een toenemende kans op een recessie in de VS, omdat het een gevolg is van een afnemende wereldwijde vraag. “De daling van de olieprijs is echter deze keer gedreven door aanbodfactoren”, stelt Fong. “Bovendien is de coëfficiënt voor olie in het door Schroders gehanteerde voorspellingsmodel positief.”

Hierbij neemt de kans op een recessie af als olieprijzen dalen. “Een vertragende Amerikaanse economie wordt doorgaans voorafgegaan door een stijging van de olieprijs die tot afnemende bestedingen en toenemende inflatie leidt waardoor de Federal Reserve het monetaire beleid verkrapt.”

De recente verslechtering van de groei van de bedrijfswinsten zou ook wijzen op een Amerikaanse recessie. Het winstaandeel neemt af en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zal de marges waarschijnlijk verder onder druk zetten, aldus Fong. “Deze keer is de daling van de winstgevendheid niet gedreven door de verkrapping door de Fed, maar door een gebrek aan prijsstellingsvermogen bij Amerikaanse bedrijven.” Fong stelt dat de afgenomen winstgevendheid daarom niet noodzakelijk vertaald hoeft te worden in een dreigende recessie in de VS.

Doorgeschoten

“Tot op zekere hoogte zijn de zorgen van beleggers ten aanzien van een recessie in de VS tot uiting gekomen in de prestaties van risicovolle beleggingen op de financiële markten, met name op de Amerikaanse energy high yield-markt, die een meer bearish scenario voor de economie inprijzen”, aldus Fong. “De belangrijkste economische indicatoren suggereren echter dat de kans op een recessie klein is.”

Zij denkt dat de markten in hun pessimisme over de Amerikaanse economie verder lijken te zijn doorgeschoten dan door de fundamentals gerechtvaardigd is. Schroders acht het risico van een recessie in de VS op dit moment niet hoog. Het basisscenario waar deze Britse vermogensbeheerder vanuit gaat, is dat de Amerikaanse economie naar verwachting in een bescheiden tempo zal groeien en dat in 2016 een recessie wordt vermeden.

Door de huidige omstandigheden heeft SLI zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2016 naar beneden bijgesteld: 2,9%. Dit zou betekenen dat voor het tweede achtereenvolgende jaar de groei van de wereldeconomie vertraagt. De groei van de Amerikaanse economie is eveneens naar beneden bijgesteld naar 1,9% en de eurozone groeit met 1,4% in 2016. Het groeivooruitzicht voor opkomende markten blijft onder de markconsensus. De inflatieverwachtingen zijn aanzienlijk verlaagd als gevolg van de sterke daling van de olieprijzen.

Juni

Lawson ziet dat de huidige omstandigheden de druk op centrale banken verhogen om te blijven vasthouden aan een soepel monetair beleid. In Europa heeft de Europese Centrale Bank (ECB) recentelijk het opkoopprogramma boven verwachting uitgebreid. In Japan heeft de Bank of Japan (BoJ) dit jaar een negatieve rentestand ingevoerd, hoewel dit niet positief is ontvangen door de financiële markten.

“De Fed zal minder snel verkrappen dan gepland.” De hoofdeconoom verwacht dat er in 2016 nog twee renteverhogingen volgen, de eerstvolgende in juni. Hij verwacht niet dat de financiële stress verder zal toeneemt en dat de stress in beperkte mate overslaat op de reële economie. “Indien het tegenovergestelde toch het geval is en de Fed meent dat zijn werkgelegenheid- en inflatiedoelstellingen met het huidige monetaire beleid niet kunnen worden behaald, dan wordt het beleid omgegooid.” Net als in het midden van de jaren tachtig en ten tijde van de Azië-crisis.

Het bericht Huidige financiële stress versterkt recessiefobie verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 14 12:25 2016 Print dit artikel