James McCann (SLI): Italiaanse bankencrisis is oude wijn in een nieuwe zak

De Italiaanse banksector is in de loop van 2016 in de greep van financiële stress geraakt door de enorm aangezwollen hoeveelheid non-performing loans (NPLs) of leningen waarop overeengekomen rente- en/of aflossingen niet plaatsvinden. De zorgen zijn niet nieuw, maar het NPL-probleem moet nu wel opgelost worden, anders heeft het vergaande consequenties, schrijft James McCann, econoom Europa bij Standard Life Investments, in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

In 2015 bedroeg de NPL-berg maar liefst 360 miljard euro. De NPLs weerspiegelen een erfenis van zwakke economische groei en tekort schietend prudentieel management. Een positieve kant is dat de groei van NLP’s aanzienlijk is vertraagd als gevolg van het langverwachte economisch herstel in Italië. Echter, de hoeveelheid NPLs blijft zorgwekkend en sommige Italiaanse banken hebben moeite om deze last te dragen.

De tot dusverre door de overheid getroffen maatregelen om de problemen op te lossen schieten tekort en hebben de onrust op de markten nog niet kunnen wegnemen. De druk om met een meer definitieve oplossing te komen is hierdoor toegenomen. Er is gesuggereerd dat de Italiaanse overheid een directe kapitaalinjectie ter hoogte van 40 miljard euro overweegt voor die banken die de grootste behoefte hebben aan ondersteuning. Dit bedrag komt overeen met ‘slechts’ 2% van het Italiaanse BNP.

Echter, EU-regels vormen een barrière voor een dergelijke kapitaalinjectie. Met name de nieuwe Bank Recovery en Resolution Directive (BRRD) verbiedt dat publiek geld wordt besteed, voordat een bail-in-mechanisme in werking is getreden waarbij de crediteuren van de banken een deel van de verliezen van de banken op zich nemen. De BRRD vormt een hoeksteen van de Europese bankenunie, waarbij het bail-in mechanisme wordt gezien als een middel dat de band tussen banken en overheden moet doorbreken.

Premier Renzi is terughoudend om deze route te volgen. Italianen zijn doorgaans grote houders van bankeffecten, die van gunstige fiscale voorwaarden hadden geprofiteerd. Dit maakt het lastig voor de overheid: kiezen voor een overheidskapitaalinjectie en schade toebrengen aan de geloofwaardigheid van de banenkunie of kiezen voor het afwentelen van verliezen op Italiaanse huishoudens, wat politiek desastreus zou zijn.

Maar, zoals zo vaak in Europa gebeurt, is er wellicht een compromis mogelijk. Zo staat de BRRD in speciale gevallen uitzonderingen op de regels toe waardoor een directe kapitaalinjectie toch mogelijk is. Ook kan de overheid ervoor kiezen om effectenbezitters die geraakt worden door de bail-in te compenseren voor de gemaakte verliezen. Geen oplossing is ideaal en elke oplossing vergt samenwerking met Europese en Italiaanse beleidsmakers. Echter, als het NPL-probleem niet of slecht wordt opgelost, wordt het risico gelopen dat EU bankregelgeving zwaar averij oploopt of dat de Italiaanse politieke stabiliteit in gevaar wordt gebracht.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
juli 20 14:56 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen