Januari barometer een 'lucky shot'?

De onverwachte benoeming van de protectionistisch ingestelde Donald Trump als nieuwe leider van de machtigste economie ter wereld tart de voorspellingswaarde van de gevleugelde uitspraak ‘So January goes, so goes the Year’. Deze beurswijsheid is te lezen in de jaarlijkse Stock Trader’s Almanac van Jeffrey Hirsch. Veel beursexperts vallen nu echter terug op een defensieve ‘wait & see’ houding en tonen zich bezorgd over de mogelijke negatieve gevolgen van Trumps ‘America first’ beleid. De Amerikaanse beursindices lijken daarentegen onbezorgd.

Voorspellende kracht

De Dow Jones Industrials Average sloot de maand januari af met een winst van 0,51 procent. De eerste vijf handelsdagen van de maand januari, welke als een vroege waarschuwingssystematiek zouden fungeren, eindigde ook positief. De accuratesse van de historische cijfers als gids voor de toekomst wordt gretig omarmd vanuit de onbewuste behoefte aan zekerheid in een wereld die ernstig op drift is geraakt en daardoor nog onvoorspelbaarder lijkt dan ooit. Hoe dan ook, in de technische analyse is het heel gebruikelijk om een voorspellende kracht toe te dichten aan repeterende koerspatronen en herhaling van datareeksen.

Het is dan ook bemoedigend om in de blog van Jeffrey Hirsch recent te lezen dat de positieve effecten van de ‘Santa Claus Rally’ in combinatie met bovenvermelde statistieken ‘indrukwekkend’ worden omschreven voor wat betreft de verwachte voorspellingskracht voor 2017. Een positief beursjaar ligt nu waarschijnlijk in het verschiet.

Nadat het koersverloop van de beursindices in Wall Street zich vorig jaar niet bepaald hielden aan de statistische prognoses van de januari-barometer lijkt het altijd zinvol om zelf ook onderzoek te doen naar het koersgedrag van de S&P 500 index. Vanaf 1930 zijn er 88 januari-maanden verstreken. In totaal eindigden 33 januari-maanden negatief. In totaal zijn in de laatste 88 jaar er 28 kalenderjaren in de min geëindigd. In 18 van deze negatieve beursjaren bleek er daadwerkelijk ook sprake van verliesgevende januari-maanden. De verhouding 18:28 staat bijna gelijk aan 2:3, waardoor er wel begrip wordt opgebracht voor de betekenis van de Januari-beursgids.

Eerste presidentsjaar

Van de 22 eerste jaren van de gebruikelijke eerste vierjarige ambtstermijn van de Amerikaanse president sloot de S&P 500 index er 13 positief af, alhoewel het gemiddeld koersresultaat per jaar slechts 0,1 procent bedroeg. Deze kansberekening van 59 procent op een positieve jaarafsluiting begint al wat minder te overtuigen. 

Van de in totaal negen negatief afgesloten eerste kalenderjaren van het eerste presidentsjaar bleek de maand januari in zeven jaren negatief te zijn gesloten en werden deze kalenderjaren met een gemiddelde daling van 9,9 procent afgesloten. Dit gemiddelde koersverlies is relatief fors. Beursjaren in de S&P 500 index eindigend op het getal zeven blijken sinds 1930 echter maar in drie van de in totaal acht verstreken decennia negatief te eindigen met een gemiddeld negatief koersresultaat van 0,6 procent. Die uitkomst valt dus wel mee.

Maar met een Amerikaanse president die onverwacht uit de heup blijft schieten bij elke tegenstand, hoopt Wall Street dit jaar klaarblijkelijk op een ‘lucky shot’. 

Grafiek S&P 500 index en procentuele veranderingen op basis van 1 maand en 12 maanden.

Edward Loef is een onafhankelijk technisch analist en in de VS geregistreerd als Certified Financial Technician bij de International Federation of Technical Analysts (IFTA).​

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 03 09:42 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen