Joyce Tan (NN IP): Zoek beschutting in Aziatische leningen

Zodra duidelijk werd dat de Britten op 24 juni hadden besloten om de Europese Unie (EU) de rug toe te keren, begon de vlucht naar veilige havens. Beleggers vluchtten weg uit grondstoffen en aandelen. Het Britse pond duikelde naar het laagste niveau in 30 jaar. Zoals verwacht stegen traditionele veilige havens zoals goud, de Amerikaanse dollar en de yen, terwijl de 10-jaarsrente op staatsobligaties uit de VS daalde naar 1,56%, een niveau dat we sinds medio 2012 niet meer hadden gezien. Dat signaleert Joyce Tan, Portefeuillespecialist Asian Debt bij NN Investment Partners.

Wat voor de markten misschien nog meer als een verrassing kwam, was dat ook Aziatische obligaties in dollars te midden van de Brexit-onrust een veilige haven bleken. Aziatische leningen worden meestal gezien als “risicovolle belegging”, maar het bleef na het referendum opvallend rustig in deze categorie, met nauwelijks enig teken van paniekverkopen. De JPMorgan Asia Credit-index behaalde op 24 juni een positief totaalrendement van 0,24%. Dit was te danken aan de lagere rentes op Amerikaanse staatsleningen, die de gevolgen van de hogere creditspreads compenseerden.

Er zijn vele redenen voor de veerkracht van Azië. Een fundamentele reden is dat de handelsverbanden tussen Azië en het VK over het algemeen klein zijn. In de meeste landen gaat het om minder dan 1% van het BBP. Hoewel Standard & Poor’s het VK zijn AAA-rating heeft ontnomen, concludeerde de kredietbeoordelaar dat de Brexit voor Aziatische obligaties grotendeels “kredietneutraal” was. Standard & Poor’s was ook optimistisch over high yield-kredietnemers in China. Volgens de kredietbeoordelaar lijken hun dollarleningen beheersbaar na de proactieve herfinanciering.

Vanuit een technisch oogpunt zijn de Aziatische obligatiemarkten ook minder kwetsbaar geworden voor de grillen van het internationale beleggerssentiment, dankzij het toenemende aandeel van lokale obligaties. Ongeveer 70% van de nieuw uitgegeven bedrijfsleningen gaat nu naar Aziatische beleggers. Twee jaar geleden was dat nog 50%. Dit heeft ertoe bijgedragen dat Azië een lagere bèta heeft dan andere wereldwijde opkomende markten. Een bijkomend voordeel op technisch gebied is dat het aanbod van nieuwe obligaties dit jaar aanzienlijk is afgenomen, vooral doordat Chinese emittenten hun dollarschulden hebben omgezet naar binnenlandse financiering in yuans.

Op de middellange termijn zal Azië blijven profiteren van de zoektocht naar rendement. De verwachting neemt al toe dat centrale banken in de ontwikkelde wereld hun beleidsrente zullen verlagen om de gevolgen van de Brexit te beperken. De verkrappingscyclus van de Federal Reserve is nog maar nauwelijks begonnen, maar lijkt al te zijn ontspoord. Met een rendement tot het einde van de looptijd van ongeveer 4,2% biedt Azië een aantrekkelijk voor risico gecorrigeerd resultaat, gezien de alternatieven.

Dit alles betekent niet dat Azië immuun is voor de gevolgen van een Brexit. Voor de gezondheid van de Aziatische obligatiemarkten is het vooral van belang hoe China reageert op de hernieuwde volatiliteit. Een belangrijk risico op de korte termijn is dat de sterkere Amerikaanse dollar de yuan onder druk zal zetten en zal zorgen voor een nieuwe kapitaalvlucht. In 2015 vloeide er naar schatting al USD 906 miljard weg en dit jaar zijn de kapitaalstromen nog steeds negatief. Positief is echter dat de centrale bank van China het belang van goede communicatie voor het marktsentiment lijkt in te zien. Afgelopen vrijdag kwam ze met een korte verklaring waarin ze beleggers verzekerde dat ze plannen heeft klaarliggen om de schok van de Brexit op te vangen.

In de komende maanden zal er gedurende het politieke getouwtrek tussen het VK en de EU meer volatiliteit volgen. Daarnaast bestaat de vrees voor een golf aan referenda in andere Europese landen, als anti-Europese politieke partijen de kans grijpen om in de voetsporen van het VK te treden. Ironisch genoeg ziet het politieke landschap in Azië er in vergelijking rustig uit. Beleggers die op zoek zijn naar veilige havens zouden er goed aan doen om beschutting te zoeken in Aziatische leningen in harde valuta.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 01 14:19 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen