Kansen in Amsterdams vastgoed

Een solide toename van huurprijzen in combinatie met beperkte bouwdynamiek moeten zorgen voor een groeiende en veerkrachtige stroom inkomsten uit vastgoed, zelfs als de economische groei bescheiden is.

Kansen in Amsterdams vastgoedAnne Breen, Hoofd Real Estate Research bij Standard Life Investments: “Normaal gesproken groeit het vertrouwen bij vastgoedontwikkelaars als een opleving voortduurt en neemt de constructie toe naarmate men verder in de vastgoedcyclus komt. Maar in de huidige vastgoedcyclus is dat niet het geval. De ontwikkeling van nieuw vastgoed blijft beperkt. Dit heeft te maken met onder meer de toegenomen regelgeving voor banken, waardoor hun vermogen om deel te nemen aan speculatieve vastgoedontwikkeling is afgenomen. Ook projectontwikkelaars zijn voorzichtiger geworden na de financiële crisis.”

“Ondanks dat de vastgoedcyclus zich in de volwassenheidsfase bevindt, blijft de constructiepijplijn in de grote vastgoedmarkten goed in balans, hoewel er her en der wel risico is op overaanbod, zoals in bijvoorbeeld Londen, Singapore en Tokio. Wij voorspellen daarom een redelijke groei van de huuropbrengsten van gemiddeld 3% voor de komende drie jaar.” Als risico’s signaleert Breen een onverwachte schok in de vraag, waardoor de toekomstige groei in huurinkomsten wordt bedreigd.

Een ander risico ontstaat indien op te leveren vastgoed versneld op de markt verschijnt, waardoor het aanbod sterk toeneemt. Maar gezien de druk op banken door striktere regelgeving, is dit laatste risico onwaarschijnlijk. “Wij geven de voorkeur aan primair en goed secundair vastgoed gespreid over diverse landen. In Europa verwachten wij een fundamenteel herstel in de periferiemarkten die de beste resultaten zullen laten zien. In de VS zal de cyclische kantorenmarkt profiteren van de aanhoudende economische groei in de VS in combinatie met een lage groei van het aanbod. Monetair beleid bepaalt de prestatie van vastgoed in de regio Azië-Pacific. Een lage rentestand in Australië maakt een tweecijferig rendement mogelijk op vastgoed in non commodities based cities.”

Amsterdam on top

In het huidige beleggingsklimaat met lage yields kunnen beleggers niet meer om vastgoed heen, meent Ali Zaidi, manager Indices & Research bij de European Public Real Estate Association. “Lage financieringskosten door zeer soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), hevige concurrentie tussen geldverstrekkers, economisch herstel en een toenemend consumentenvertrouwen hebben de sluimerende vastgoedbeleggingsmarkten in Nederland doen opleven.

Op Europees niveau naderen we de laatste fase van de investeringscyclus en zijn institutionele beleggers met name gebaat bij gemixte vastgoedportefeuilles, vanwege de extra liquiditeit die beursgenoteerd vastgoed boven directe vastgoedinvesteringen biedt. Nu Londen de laatste fase van de huidige vastgoedcyclus ingaat, spitst het publieke debat zich in de Britse hoofdstad steeds meer toe op verhoging van de waakzaamheid ten aanzien van prijzen en rendementen.

In Nederland, en dan met name Amsterdam, is het een compleet ander verhaal. Vastgoedbeleggers zien daar nu zelfs het grootste opwaartse potentieel van alle Continentaal-Europese beleggingsmarkten.”

vastgoedcash2

Dit artikel is eerder gepubliceerd in cash magazine nummer 2 2016. Wilt u het magazine ook ontvangen? Klik dan hier.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 30 07:51 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen