Kansen voor ING Perpetual

ING perpetual zet tijdelijk de obligatiemarkt op zijn kop en biedt thans weer kansen. Dat schrijft Advancebeleggen.nl.

Een opvallend koersbeeld dit jaar van de in 2013 uitgegeven achtergestelde perpetual ING Groep. De rentevergoeding is gelijk aan het effectieve rendement van 10-jarige staatsleningen met een opslag van 0,5%. Rentevaststelling vooraf per kwartaal. Rentebetaling per kwartaal achteraf.

Een typisch voorbeeld van een zgn. Floating rate” (rente-index) obligatie en in beginsel interessant in jaren dat de lange (10-jaars) rente stijgt in Europa. En dat gebeurt inmiddels sinds medio 2016.

Vorige maand heeft de koers van deze lening een forse dreun (min 12 procentpunten) gekregen. Erg veel voor een obligatie van een prima debiteur, in zo’n kort tijdbestek. Oorzaak: In tijden dat rentestanden oplopen plegen beleggers hun klassieke obligaties te ruilen in “floaters”, waaronder deze lening. Echter, beurzen overdrijven altijd, zowel naar boven als naar beneden toe. Daarom hebben wij niet meegedaan aan deze hype. Bovendien waren wij in staat om obligaties te selecteren die een aanzienlijk hogere rentevergoeding (4 tot 7%) gaven bij een aanvaardbaar risico.

Nu de koers een forse correctie heeft laten zien komt deze lening voor ons in beeld om te kopen. Geen hoge couponopbrengst. Op dit moment ca 1,04% op jaarbasis, per kwartaal uitgekeerd en vrij van bronheffing. Couponrendement 1,2% bij een huidige beurskoers van 85%. Wel het vooruitzicht op een hogere rentevergoeding indien de lange rente verder aantrekt.

De ECB heeft recent gemeld de rente van de bank in 2019 nog niet te zullen verhogen. Wel wordt er eind dit jaar het opkoopprogramma van obligaties gestaakt. Het wegvallen van de ECB als majeure koper van obligaties kan leiden tot lagere obligatiekoersen van klassieke leningen met een vaste rente en -looptijd. In de VS zal de lange rente dit jaar mogelijk verder stijgen, waardoor er een zuigende werking uit zal gaan naar Europese obligaties. Er valt dus een verdere koersdaling te verwachten van klassieke obligaties in euro’s en niet te vergeten de vele obligatiebeleggingsfondsen (en het obligatiedeel van profiel-beleggingsfondsen van de grootbanken!)

De vraag naar floaters zou wel eens hervat kunnen worden, waardoor de koers van deze floater weer gaat stijgen. Naast eerdergenoemd 1,2% couponrendement kans op 5 à 10% koerwinst in de loop van het jaar. Wij achten deze obligatie aantrekkelijk voor beleggers die zich enige volatiliteit kunnen permitteren. Koers 85%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 28 07:03 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen