Maarten-Jan Bakkum: Fragiel groeiherstel

Dit is de belangrijkste verklaring waarom het economische-groeimomentum in de opkomende wereld in korte tijd het hoogste niveau in vijf jaar heeft bereikt.

Het is niet vreemd dat opkomende aandelenmarkten de laatste tijd sterk gestegen zijn. De groei is simpelweg te goed om te negeren. En belangrijk: de groeiversnelling is concreet, in tegenstelling tot de mogelijke Amerikaanse handelsbelemmeringen, waar beleggers in de eerste maanden na de Trump-verkiezing zo bezorgd over waren.

Maar natuurlijk blijft het relevant te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat president Trump in de komende maanden hogere importtarieven gaat instellen of andere protectionistische maatregelen gaat nemen.

Dit is nog steeds een reëel risico voor de opkomende wereld, te meer nu weer eens gebleken is dat, door structurele zwakte, de opkomende landen een economische opleving in de VS en Europa nodig hebben om een groeiherstel te verwezenlijken. Banen terughalen naar de VS was Trumps belangrijkste verkiezingsbelofte.

Protectionisme-agenda

Ondanks zijn chaotische en weinig effectieve manier van regeren, kunnen we er wel vanuit gaan dat de president in ieder geval een serieuze poging zal wagen een deel van zijn protectionisme-agenda te verwezenlijken.

Het recente groeiherstel in de opkomende wereld is fragiel, juist omdat het zo afhankelijk is van betere exporten en hogere grondstoffenprijzen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het stokje overgenomen kan worden door binnenlandse consumptie en investeringen.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn de zwakke begrotingspositie van de overheid in de meeste landen (gemiddeld hebben de opkomende markten een begrotingstekort van 4 procent van bbp) en de excessieve kredietgroei van de afgelopen tien jaar, die banken en debiteuren in problemen heeft gebracht en er nu voor zorgt dat kredietgroei in een duidelijke neerwaartse trend zit.

Kwetsbaar

Desondanks ligt de kredietgroei nog steeds boven het niveau van de nominale bbp-groei (11 procent versus 8 procent), wat waarschijnlijk betekent dat de daling voorlopig zal aanhouden. Dit maakt de opkomende wereld kwetsbaar in een scenario waarin de wereldhandelsgroei weer vertraagt.

Maatregelen van de regering-Trump om de Amerikaanse industrie te beschermen tegen concurrentie uit emerging markets zouden zo’n scenario dichterbij brengen. Beleggers moeten dan hun groeiverwachtingen weer naar beneden bijstellen, ook voor de lange termijn, omdat handelsbelemmeringen nou eenmaal niet voor een paar maanden ingesteld worden.

De kleine 5 procent reële bbp-groei die momenteel verwacht wordt voor de komende jaren ligt makkelijk een procentpunt te hoog als eenzijdig protectionisme van de VS leidt tot repercussies en dus handelsbarrières in andere landen.

Hiermee zou een einde komen aan de positieve globaliseringstrend van de afgelopen decennia, die lang zo positief is gebleken voor groei in de opkomende wereld.

Maarten-Jan Bakkum is senior strateeg opkomende markten bij NN Investment Partners.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 21 10:09 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen