Mark Tinker (AXA): Onzichtbare spanningen

Mark Tinker, Head of Framlington Equities Asia bij AXA Investment Managers, signaleert een bedrieglijke rust. De financiële markten zijn enigszins tot bedaren gekomen na een volatiele periode, maar er bevinden zich allerlei spanningen onder de oppervlakte.

Mark Tinker (AXA): Onzichtbare spanningen

De post-Brexit volatiliteit lijkt achter de rug te zijn, de paniek rondom de Chinese groeistagnatie in het eerste kwartaal is bedaard en de grondstoffenprijzen die tijdelijk piekten in het tweede kwartaal zijn gezakt. Echter zijn de zorgen over Europese en met name Italiaanse banken nog altijd aanwezig. Tegelijkertijd gaat in de VS de focus steeds meer uit naar de naderende presidentsverkiezingen, wat zal leiden tot discussies over het Amerikaanse economische en financiële beleid. Daarnaast wordt in Japan de schade van vier jaar QE-beleid steeds duidelijker.

De Purchasing Managers’ Index (PMI) is geen zuivere graadmeter voor de economie, maar is wel relevant om het monetaire en economische beleid te voorspellen, aldus Tinker. De PMI, een “soft data”-middel dat het verschil in economische indicatoren ten opzichte van de vorige maand aangeeft, wordt bijvoorbeeld in de UK gebruikt om een dreigende recessie aan te tonen en verdere interventie te rechtvaardigen. Het was in dat licht geen verrassing dat de Bank of England vorige week aankondigde het beleid te versoepelen. Echter waarschuwt Tinker dat Japan heeft laten zien dat een renteverlaging niet leidt tot meer lenen en meer groei; spaarders zullen niet minder maar juist meer gaan sparen.

Na een piek in het voorjaar, daalde de olieprijs de afgelopen twee maanden aanzienlijk, wat in de praktijk een belastingverlaging voor consumenten betekent. Volgens Tinker is de olieprijs aanbod-gestuurd, waarmee de link met verwachte vraag doorbroken wordt. Ook de correlaties tussen olie en andere activa, zoals aandelen en de dollar, lijken te worden doorbroken, signaleert Tinker. Zo verdwijnt de relatie met de dollar vanwege het feit dat de olieproductie in de VS momenteel marginaal is.

Temidden van deze macro-economische setting, lijkt er in het bedrijfsleven veel ruimte te zijn voor bottom-up activiteiten. Met name in China signaleert Tinker dat conglomeraten bedrijven opkopen, zoals Fosun dat in de afgelopen drie weken vier bedrijven opkocht en Uber dat als laatste Amerikaans tech-bedrijf de strijd in China opgaf en door zijn grootste Chinese concurrent werd overgenomen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 10 14:57 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen