Martine Hafkamp over 2019 en haar beleggingsfilosofie

Martine Hafkamp kreeg dit jaar tijdens de BeleggersFair opnieuw de Cashcow Award in de categorie ‘beste beleggingsexpert’. Eerder dit jaar kreeg haar bedrijf ook een Cashcow Award als beste vermogensbeheerder. Reden genoeg om haar een aantal vragen te stellen. Wat is haar beleggingsfilosofie en hoe kijkt Martine terug op het afgelopen jaar? En wat vindt zij kansrijke sectoren en aandelen?

Martine Hafkamp over 2019 en haar beleggingsfilosofieU bent in september tijdens de BeleggersFair opnieuw uitverkoren als ‘beste beleggingsexpert’. Bovendien werd u begin 2019 door de lezers van Cash en Cashcow voor het achtste jaar op rij uitgeroepen tot ‘beste vermogensbeheerder’ van Nederland. Hoe ervaart u dit?

“Daar word ik heel blij van, niet zo zeer voor mezelf, maar veel meer voor m’n bedrijf en m’n collega’s. Ik vind het weer een grote eer om deze prijs te winnen. Met name dat wij voor het achtste jaar op rij zijn uitgeroepen tot beste vermogensbeheerder. Het is net als topsport. Aan de top komen is één ding, maar daar blijven is een heel ander verhaal…”

De Cashcow Awards zijn pure publieksprijzen. Hoe waardevol zijn deze prijzen voor u?

“Publieksprijzen zijn heel waardevol. Het is altijd leuker als je door je cliënten gewaardeerd wordt dan door vakgenoten. Daar doe je het immers voor. Het is voor ons als zelfstandige en onafhankelijke partij dan ook erg belangrijk, net zoals trouwens de hoge waardering van 8,4 van onze cliënten die is gevolgd uit een onlangs gehouden enquête.”

Wat is in het kort uw beleggingsfilosofie?

“Allereerst wil ik mijn cliënten ontzorgen. De keuze van een juiste assetmix is daarbij van groot belang, net zoals aandacht voor en regelmatig contact met de cliënt. Vervolgens belegt Fintessa wereldwijd in aandelen en obligaties van grote gerenommeerde en solide bedrijven. Het maakt in principe niet uit waar het hoofdkantoor gevestigd is. Belangrijker is de positie op de wereldmarkt. We hebben een voorkeur voor marktleiders met een sterke balans, een bewezen trackrecord, een maatschappelijk verantwoorde beleggingsfilosofie en een aantrekkelijk dividendrendement.”

Wat vindt u zelf de charme van uw vak? Wat maakt het voor u interessant?

“Never a dull moment. Elke dag is het weer anders en daarmee nooit saai. Vrijwel alle ontwikkelingen op de wereld hebben gevolgen voor de financiële markten. Het inschatten van en anticiperen op de gevolgen voor onze beleggingen maakt het elke dag weer een uitdaging. Trends wisselen elkaar voortdurend af, steeds zijn er weer andere sectoren of aandelen in zwang, alles beweegt voortdurend. De factoren die de beurs beïnvloeden veranderen ook steeds. Een stabiele factor is het menselijk gedrag. Beleggers blijven zich rond bodems en toppen door de geschiedenis heen steeds hetzelfde gedragen. Angst en hebzucht blijven dominante factoren. Het mooie is om door de waan van de dag heen te prikken en een langetermijnvizier voor ogen te houden. Op die manier kom je uiteindelijk tot het beste resultaat.”

U staat al sinds 2008 aan het hoofd van Fintessa. Nooit plannen om een andere richting in te slaan?

“Nee, helemaal niet. Zo lang je er plezier in hebt, ieder jaar weet te groeien, gewaardeerd wordt door je cliënten, een goed team van mensen om je heen hebt en ook nog publieksprijzen weet te winnen, waarom zou je dan iets anders wensen? Bovendien zit ’t in je bloed, zowel het beleggen als het zelfstandig ondernemer zijn.”

Waarom is Fintessa in haar beleggingsbeleid vooral gericht op grote buitenlandse bedrijven?

“Hoewel de wereld zo veel groter is dan Nederland voeren wij geen bewuste buitenland-strategie. De Nederlandse markt biedt in onze ogen alleen te weinig kansen op een goede spreiding. Sommige sectoren zijn hier niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Kijk naar bijv. e-commerce of cloud. Als belegger moet je om je risico binnen de perken te houden goed spreiden en dat betekent dat je niet een verzameling losse aandelen moet kopen en zien waar het schip strandt. Je moet juist proberen alle economisch relevante sectoren mee te nemen. Dat betekent dat je vaak uitwijkt naar andere landen. Bovendien biedt een valutaspreiding ook mogelijkheden.”

U doet niets met beleggingsfondsen. Hoe komt dit?

“Het is een van de hoofdredenen waarom ik voor mezelf ben begonnen. Ik ben van mening dat cliënten maatwerk horen te krijgen in plaats van eenheidsworst. Daarom wil ik noch eigen fondsen noch beleggingsfondsen van derden voeren. Bij Fintessa doen wij aan vermogensbeheer, zijn wij onafhankelijk en hebben wij onze eigen expertise. Dan hebben we geen fondsbeheerder van buiten nodig. Beleggingsfondsen zijn niet transparant en verhogen de kosten voor de cliënt.

Beleggingsfondsen schurken óf te vaak tegen een index aan, en dan is het zonde om daarin zoveel kosten te betalen, óf ze zijn mij een te grote black-box, dat wil zeggen, dat het mij niet duidelijk is waarin ze beleggen. Als je als vermogensbeheerder hierin belegt ben je kosten op kosten aan het stapelen. Dat zie ik helaas maar al te vaak terug bij second opinions die wij doen.”

En ETF’s? Heeft u hier affiniteit mee?

“Jazeker, deze zetten we zo nu en dan wel in, zij het met mate. Vooral als spreiding erg belangrijk is in een bepaalde sector of als de sector waarin we willen beleggen voornamelijk uit startups zonder voldoende trackrecord bestaat. Bij obligaties maken we er gebruik van omdat de minimale verhandelbare coupure vaak 100.000 euro bedraagt en deze niet in kleinere bedragen mag worden opgeknipt. Bovendien zijn de kosten van een tracker veel lager dan die van beleggingsfondsen en zijn trackers wel transparant.”

Nog even en dan is het jaar voorbij. Hoe kijkt u terug op 2019? Op het gebied van vermogensbeheer en de ontwikkelingen op de beurs.

“Handelspanningen, Brexit, recessievrees, ze floten allemaal een deuntje mee. Wie deze toontjes meefloot, zal een groot gedeelte van de marktstijging gemist hebben. Constant bang zijn is vaak duurder dan de gevolgen van een bearmarket zelf. Maar wie visie heeft en een goede beleggingsstrategie, die blijft zijn eigen liedje zingen en zijn eigen portefeuille orkestreren. Voor dat laatste worden wij als vermogensbeheerder ingehuurd. Dat gezegd hebbende was en is 2019 een bijzonder jaar. Het slechte jaar 2018 werd eerst volledig goedgemaakt. Vervolgens bleef de beurs doorstijgen. Het ziet ernaar uit dat het een van de beste beursjaren ooit wordt ondanks de somberheid die onder beleggers heerst.”

Zijn er in 2019 belangrijke veranderingen op het gebied van vermogensbeheer geweest?

“De sector als geheel is bezig met een sanering. De steeds verder groeiende stroom regelgeving en de digitalisering drijven kleinere beheerders in elkaars armen. Schaalgrootte wordt steeds belangrijker om de kosten te kunnen blijven dragen. De digitalisering speelt nog geen grote rol maar zal dat ongetwijfeld gaan doen. De grootbanken zijn verder gestandaardiseerd en gerobotiseerd. Veel van hun cliënten zijn hier niet van gediend en komen naar ons.

Daarnaast neemt de regelgeving toe. Daardoor is een spanningsveld ontstaan tussen ‘ken uw cliënt ’en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat speelt met name bij de herkomst van het vermogen. Daarvoor moet een cliënt het hemd van het lijf gevraagd worden.”

Wat denkt u dat de rente en de olie volgend jaar gaan doen? Blijft de rente zo laag en komt er een opwaartse beweging van de olieprijs?

“Moeilijk te voorspellen. De rente zal nog lang laag blijven, centrale banken stimuleren weer of gaan dat doen. Automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie zorgen voor kostenreducties of prijsdalingen en daarmee voor lage inflatie. Ook de olieprijs lijdt onder een overdadig aanbod en een ietwat achterblijvende vraag. Maar dat kan allemaal zo weer veranderen als bijvoorbeeld de fittie tussen Iran en Saoedi-Arabië escaleert of het opdrogen van de schalieputten in de Verenigde Staten sterk toeneemt. Vooralsnog gaan we uit van een voortzetting van de huidige trends.”

Ondanks de verzwakking van de economie in de eurozone lijkt de AEX richting de 600 punten te gaan. Is dat niet tegenstrijdig?

“Nee, beleggers kijken een stap verder. Momenteel wordt er een herstel ingeprijsd. Dat zou mede ingegeven kunnen worden door het ruimere monetaire beleid en de verwachting dat de (geo)politieke spanningen niet oneindig boven de markt zullen blijven hangen. Met name een paar sterke voorlopende indicatoren (halfgeleiders, huizenbouwer-index) geven signalen dat het op termijn weer beter kan gaan worden.”

Blijft deze opwaartse trend de komende tijd intact?

“We zitten al bijna twee jaar in een zijwaartse trend. Zijwaartse trends worden meestal gevolgd door opgaande trends. Met andere woorden, de opgaande trend moet nog op gang komen. Dat kan zeker gezien het samenvallen van een sombere stemming onder beleggers, de grote hoeveelheid cash aan de zijlijn, het ruime monetair beleid van centrale banken en meevallende cijfers van bedrijven. Bovendien is er door de lage rente niet veel alternatief voor beleggen in aandelen.”

De handelsperikelen tussen China en de Verenigde Staten duren maar voort. De markt beweegt op elk bericht hierover. Laten beleggers zich niet te veel meeslepen?

“Ja. Natuurlijk heeft het de nodige impact. Het is waarschijnlijk een medeveroorzaker van de recessie in de maakindustrie. Ieder wissewasje leidt tot een rimpeling in de markt. Dat komt ook door de hoofdrolspelers en de media die hen zo’n platform geven. Niet vergeten moet worden dat de handel tussen de VS en China slechts een fractie van de wereldhandel is. Helaas heeft deze aandacht wel tot gevolg dat investeringen uitgesteld worden en beleggers onzeker worden. Waar vroeger dergelijke onderhandelingen in beslotenheid plaatsvonden en men pas naar buiten kwam als er een deal was, wordt er nu een geweldige soapserie van gemaakt. Het risico hiervan is dat beleggers op een zeker moment helemaal murw geslagen zijn en het verder wel geloven.

Beleggers doen er goed aan de ruis eruit te filteren en zich te focussen op het meest waarschijnlijke scenario. Dat is een nog jaren voortdurende handelsoorlog, onderbroken door af en toe een wapenstilstand. De globalisering is al jaren op zijn retour en de wereld beweegt zich meer in de richting van regionalisering. Daar kunnen beleggers zich op instellen. Ervan uitgaand dat alles bij het oude zal blijven leidt waarschijnlijk tot grote verliezen.”

Wat zijn volgens u de meest kansrijke sectoren in 2020?

“Dat blijven toch vooral de technologieaandelen. Dat hoeven niet per se de bekende grote namen te zijn. Er komen steeds weer nieuwe technologiefondsen aan het front die een rol komen opeisen. De ontwikkelingen op het gebied van de cloud, AI, cybersecurity, e-commerce, sociale media, datacenters, autonoom rijdende auto’s, etc. gaan gewoon door. De bedrijven die daar een belangrijke rol in spelen zullen de toon blijven zetten. Technologie dringt ook door in de oude economie. Bedrijven uit de oude economie die de nieuwe technologie snel integreren zijn ook interessant. Spreiden blijft dan ook het devies. Sommige waarde aandelen blijven alleen al om hun dividendrendement interessant! Daarnaast zullen bedrijven met een sterk duurzaam karakter het naar mijn mening ook goed blijven doen.”

Aan welke aandelen denkt u dan?

  • Nvidia: Levert platform en halfgeleiders voor snelgroeiende sectoren als AI, IoT en zelfrijdende auto’s.
  • Microsoft: Profiteert zowel van de cloud activiteiten als de gaming industrie.
  • Iberdrola: Een voorloper in de energietransitie.
Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 08 11:30 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen