Matthew Dobbs (Schroders): ‘Nieuw tijdperk voor China’

De tweede economie ter wereld treedt geruisloos een nieuw tijdperk binnen. Volgens Matthew Dobbs, fondsbeheerder Aziatische aandelen bij Schroders, is China nog nooit zo aantrekkelijk geweest voor actieve beleggers zoals hij.

Matthew Dobbs (Schroders): 'Nieuw tijdperk voor China'

In een artikel dat het Volksdagblad van China in mei 2016 publiceerde, sprak Liu He, de economisch adviseur van president Xi Jinping, de noodzaak voor structurele economische hervorming uit. Dobbs meent dat dit artikel wel eens een keerpunt in de economische ontwikkeling van China kan zijn geweest. Liu He gaf in het artikel aan dat China in een financiële crisis en recessie kan belanden als de overheid teveel blijft steunen op met schuld gefinancierde stimulering. Excessieve kredietgroei gaat gepaard met verhoogde risico’s. Volgens Liu He moet de illusie dat de schuldenlast kan worden verminderd door een ruimer monetair beleid om de economie aan te jagen volledig worden losgelaten. Hiermee stelde hij het Chinese groeimodel dat volledig op krediet stoelde ter discussie.

China maakt serieus werk van economische hervorming

Bewijs toont aan dat de Chinese autoriteiten serieus bezig zijn de economische groei te herbalanceren. Dobbs wijst erop dat China gestaag het monetaire beleid verkrapt, zoals uit de monetaire indices en de oplopende rentetarieven blijkt. Daarnaast is ook de stimulering die uitgaat van de investeringen die staatsbedrijven doen snel afgenomen en staat hij nu op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. Tevens wordt er een campagne gevoerd tegen private ondernemingen die op een wankele basis zijn gebouwd. De effectieve nationalisatie van Anbang en de arrestatie van zijn belangrijkste bestuurder (een kleinzoon van Deng Xiaoping) is van meer dan symbolische betekenis. Kortom, slechte investeringen worden aangepakt, of het nu gaat om investeringen in de publieke of in de particuliere sector. Het gevolg is dat de ratio van kredietgroei ten opzichte van de economische groei zich op het laagste punt sinds 2011 bevindt. Dat is met name te danken aan een afname van de kredietaanwas via schaduwbanken. De grote vraag is of dit alles aanhoudt, stelt Dobbs.

Kansen voor Chinese private sector

Dobbs noemt het opvallend dat elke vorm van stimulering sinds 2012 progressief milder van aard is. De Chinese regering lijkt een lagere trendgroei te accepteren, waarin consumptie een groeiend aandeel heeft.

Afgelopen januari tijdens het World Economic Forum in Davos zei Liu He dat de focus in China dient te verschuiven van ‘is er genoeg’, naar ‘is het goed genoeg’. Dit voor China nieuwe economische ontwikkelingsmodel behelst grote veranderingen voor de maakindustrie en dienstensector. De focus komt meer op kwalitatieve consumptie, energie-efficiënte gebouwen, slimme transportoplossingen en nieuwe energievormen te liggen. Kortom, nieuwe kansen voor bedrijven.

De Chinese leiders beseffen dat de economische groei onvermijdelijk zal vertragen en dat het groeimodel dat steunt op goedkope productiefactoren arbeid en krediet, op de helling moet. Het nieuwe motto in China is productiviteit en hervormingen aan aanbodzijde om zo hoger op de toegevoegde waarde-ladder te komen. Innovatieve oplossingen en vergaande ambities zijn hierbij van belang. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden van de staat beperkt, waardoor er meer ruimte komt voor private partijen, wat door Dobbs wordt toegejuicht.

Samengevat, de afkoeling van de Chinese economie is in veel opzichten welkom omdat het de onhoudbare onevenwichtigheden vermindert die het afgelopen decennium zijn gegroeid. Zeker, er zijn risico’s aan dit proces verbonden, maar China behoudt het vermogen om het gaspedaal opnieuw in te drukken, indien nodig. Nu de omvang van de strategische visie van Liu He meer op waarde wordt geschat, steekt de strategie van het Westen, zoals tarieven op staal, hier bleek bij af.

De kansen voor de private sector in China gaan gepaard met beleggingsmogelijkheden op de langere termijn. Er is waarschijnlijk nooit een beter moment geweest om in ​​aandelen te beleggen in Azië, meent Dobbs.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 05 08:20 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen