Meer QE door ECB, Engelse rente omhoog

Het monetaire beleid van de grootste centrale banken zal dit jaar steeds verder uiteenlopen. Volgens vermogensbeheerder Pimco moet de ECB waarschijnlijk het monetaire beleid in 2016 verder versoepelen, evenals de centrale banken in Japan en China. De Bank of England moet misschien – net als de Fed in de VS – de rente juist verhogen.

'Meer QE door ECB, Engeland moet rente verhogen'

“We verwachten dat de inflatie zal toenemen van omstreeks 0% in 2015 tot zo’n 1% in 2016, met een zwakkere euro en lage olieprijzen”, aldus Andrew Bosomworth, hoofd portefeuillebeheer in München. “Maar bij het huidige monetaire beleid is het niet waarschijnlijk dat de kerninflatie herstelt naar een niveau dat overeenkomt met de definitie van prijsstabiliteit van de ECB.” Dat zou volgens Bosomworth betekenen dat de ECB de omvang en de snelheid van de kwantitatieve versoepeling opnieuw moet bepalen en mogelijk zelfs de huidige maatregelen uitbreiden.

Pimco verwacht dat de Fed na de eerste renteverhoging in december de rente heel geleidelijk zal verhogen. De vermogensbeheerder schat dat de neutrale beleidsrente (het niveau waarop de rente stimuleert noch remt) in de VS momenteel rond 2,5% ligt, in plaats van de 4,25% uit het verleden. Daarnaast is de verwachting dat de Fed de rente vaker zal verhogen dan twee keer, zoals de markt nu verwacht. De Bank of England zal dit jaar, net als sommige andere centrale banken, de rente wellicht ook verhogen. Naast de ECB zullen ook andere grote centrale banken – zoals die van Japan en van China – waarschijnlijk het monetaire beleid verder versoepelen.

Terwijl de verschillen in monetair beleid toenemen, groeien ’s wereld grootste economieën steeds meer naar elkaar toe. Pimco rekent voor de wereldeconomie op een groei van 2,6%, met een groei van 1,5% in de eurozone en van 2,0%-2,5% in de VS.

Monetaire verruiming

De monetaire verruiming blijft de groei van de kredietverlening positief beïnvloeden, en helpt in omliggende landen de verschillen in rentes (spreads) voor bancaire leningen te beperken. In het VK wordt een groei van 2% à 2,5% verwacht in 2016. Het belangrijkste risico zit in het mogelijke referendum over een ‘Brexit’. Portefeuillebeheerder Mike Amey: “We verwachten niet dat het gebeurt, maar een Brexit zou leiden tot een daling van het Britse bbp van 1% tot 1,5% in het jaar daarna.”

Voor China wordt een groei voorzien van zo’n 6% en een inflatie van ongeveer 2%. Het land de wil en de middelen om de tragere groei het hoofd te bieden en de draai te maken naar een diensteneconomie gericht op binnenlandse vraag, al is dat een lastige opgave waarbij zich beleidsfouten kunnen voordoen, volgens de vermogensbeheerder.

Risico’s

In de vooruitblik wijst Pimco ook op de belangrijkste risico’s in 2016 voor beleggers. Ten eerste de inflatie in de VS, die twee kanten op kan: ofwel een terugkeer in de buurt van het niveau dat de Fed als doel heeft gesteld, ofwel juist een teleurstellende daling. Daarnaast kunnen de grondstoffenmarkten net als in 2015 een belangrijke bron van volatiliteit zijn. Als derde risico geldt dat de opkomende markten een bron van volatiliteit kunnen blijven. Ook het verschil tussen het monetaire beleid in de eurozone en Japan vs de VS, waarbij er twijfels zijn over de bereidheid, de mogelijkheden en de effectiviteit is een risico. Als laatste noemt de vermogensbeheerder de afgenomen marktliquiditeit, die kan leiden tot hevige marktreacties op kleine veranderingen in informatie of beleid. De beperkte liquiditeit komt doordat banken als gevolg van regelgeving minder handelen, en doordat veel beleggers tegelijkertijd hun posities aanpassen naar aanleiding van versoepelende monetaire maatregelen.

Pimco zal in de meeste wereldwijde portefeuilles de onderwogen posities in duration handhaven, omdat yields mogelijk verder zullen stijgen doordat de Fed het monetaire beleid blijft verkrappen en omdat vergoedingen voor renterisico over het algemeen laag zijn in ontwikkelde markten. Voor de Europese portefeuilles wordt rekening gehouden met een gemiddelde duration die dicht bij het neutrale niveau ligt, met een focus op middellange looptijden.

Ook al zijn de waarderingen redelijk hoog, zien de vergoedingen voor kredietrisico er redelijk uit. Met uitzondering van de energiesector zijn de fundamenten voor bedrijfsobligaties solide. Pimco verwacht het komende jaar meer in bedrijfsobligaties te kunnen beleggen om zo te profiteren van een zwakke markt. Er zijn daarbij vooral kansen in investment grade, high yield, en leningen van zowel Amerikaanse als Europese banken. De Amerikaanse dollar zal waarschijnlijk verder versterken, zij het trager dan in de afgelopen anderhalf jaar.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 18 15:08 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen