Nico Klene (ABN Amro): ‘ECB gaat iets meer verruimen’

We denken dat de ECB volgende week enige verruiming van het monetair beleid zal aankondigen. Maar die verruiming zal wat geringer zijn dan we tot voor kort dachten. Dat schrijft Nico Klene, senior econoom ABN Amro, op Insights.

Nico Klene (ABN Amro): 'ECB gaat iets meer verruimen'

We denken nu dat de ECB de duur van haar opkoop-programma vooralsnog zal verlengen van maart 2017 naar september. In een later stadium wordt waarschijnlijk verder verlengd tot eind 2017. Eerder gingen we ook uit van een verdere verhoging van het maandelijkse opkoopbedrag aan obligaties, maar die verhoging verwachten we niet meer. De belangrijkste reden hiervoor is dat recente ontwikkelingen een sterkere verruiming van het monetair beleid nog niet nodig maken. Zo zijn diverse economische data tot nog toe minder verslechterd dan was verwacht. Verder zijn de risico’s die samenhangen met het Brexit-besluit, en de politieke risico’s in Europa niet zó groot dat agressievere monetaire actie nodig is.

Maar nog steeds wel reden voor enige verdere verruiming

De economische groei in de eurozone is echter wel degelijk afgenomen. In het tweede kwartaal is de groei gehalveerd in vergelijking met de groei in het eerste kwartaal. Bovendien doen recente sentimentsindicatoren vermoeden dat de groei in het derde kwartaal (met 0,3%) matig is gebleven. Een dergelijk groeitempo is onvoldoende om de inflatie op korte termijn wezenlijk op te stuwen. En in augustus is de kerninflatie zelfs licht gedaald. We denken dan ook dat uit de nieuwe ECB-staframingen zal blijken dat de inflatie ook in 2018 nog onder het doel van 2% zal liggen. Vanuit het perspectief van de ECB lijkt enige verdere verruiming van het beleid dus logisch.

De driemaands Euriborrente (nu: -0,30%) is in augustus nauwelijks van zijn plaats gekomen. De daling was minder dan één basispunt. Bij een depositotarief van -0,4% is er nog ruimte voor een heel lichte verdere daling van de rente. Minstens tot eind volgend jaar zal de Euriborrente vervolgens op dat lage niveau blijven.

Lange rente kan nog wat lager

De Nederlandse tienjaars rente lag vorige maand dichtbij 0%. Af en toe dook de rente er zelfs even onder. In de nabije toekomst kan de lange rente in Duitsland en Nederland iets dalen. De economische groei is matig, de inflatoire druk is laag en het opkoopprogramma van de ECB zorgt voor neerwaartse druk op de lange rente, vooral in kernlanden als Duitsland en Nederland. Omdat die druk op de Duitse lange rente het sterkst is, zal het renteverschil tussen beide landen iets oplopen ten opzichte van de huidige tien basispunten. In de loop van 2017 kan de tienjaars rente dan weer boven nul uitkomen, mede onder invloed van de wat oplopende lange rente in de VS. Daar zal de centrale bank, de Fed, haar tarieven weer gaan verhogen – mogelijk al in december.

Euro blijft voorlopig bewegen rond USD 1,10

De euro schommelde vorige maand binnen een nauwe bandbreedte rond USD 1,12.
We denken dat de euro in de komende kwartalen blijft bewegen tussen USD 1,05 en 1,15. Dit vrij stabiele beeld heeft mede te maken met onze verwachtingen voor de economische groei en de rente. De groei in zowel de VS als de eurozone ligt voorlopig onder het trendmatige groeitempo (in de VS zelfs nog iets meer dan in de eurozone); en het aantal renteverhogingen in de VS is voorlopig beperkt.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 01 13:28 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen