OHV: Komt er een zomerrally?

Terugkoopprogramma’s dragen flink aan het koersherstel aldaar bij. In de periode 2002-2007 gebeurde dit evenals van 2009 tot op heden.

Het terugkopen van aandelen wordt in de Verenigde Staten over de afgelopen jaren vergemakkelijkt door een ultra ruim monetair beleid van de Amerikaanse Centrale Bank, de FED. Dit ruime monetaire beleid heeft ertoe bijgedragen dat grote ondernemingen makkelijk geld hebben kunnen lenen tegen een laag rentepercentage.

Onderstaande figuur toont dan ook aan dat deze bedrijven de terugkoop van aandelen hebben gefinancierd met goedkoop geleend geld. De totale schuld bij bedrijven die aandelen hebben terug gekocht is met dezelfde hoeveelheid gestegen.

De FED is inmiddels al jaren de financiële markten aan het stimuleren waar de Europese Centrale Bank (ECB) hier pas medio 2015 mee is begonnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plaatje van schulduitgifte om aandelen mee terug te kopen ziet er in Europa dan ook heel anders uit zoals te zien is in onderstaande figuur. Dit beeld kan op korte termijn nog wel eens gaan veranderen naar mijn idee. De ECB heeft immers aangekondigd Europese bedrijfsobligaties op te gaan kopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen enkele andere Centrale Bank heeft zich aan deze stap gewaagd gezien de Moral Hazard risico’s die hieraan kleven. Waarom bijvoorbeeld wel een Fiat obligatie kopen en geen Renault? Dat is lastig uit te leggen als Centrale Bank zijnde lijkt me. Toch denk ik dat deze stap voor de financiële markten vanaf de introductie in juni een enorm verschil kan maken. Nu al merk ik in de obligatiemarkten voor bedrijven dat het aantal uitgiftes stijgende is. Sterke bedrijven lopen vooruit op de beslissing van de ECB om dit type obligatie op te kopen.

Zo kwamen recent bedrijven als BMW en Deutsche Telekom de markt op om geld op te halen. Beide bedrijven leenden via een obligatie uitgifte met een looptijd van 4 tot 5 jaar tegen een rentetarief van 0,125%. Hiertegenover betalen ze hun aandeelhouders ongeveer 4 procent dividendrendement. Als management wordt de drempel nu wel erg laag om met de geleende gelden het eigen aandeel in te kopen om een goede performance te laten zien.

Vanaf juni aanstaande zal de ECB tot maximaal 70 procent van een enkele uitgifte opkopen van een Investment Grade (rating minimaal bbb-) bedrijf. Dit kan een belangrijke prikkel geven voor deze bedrijven om meer geld te lenen om zo het eigen aandeel in te kopen gezien het hoge dividendpercentage dat wordt uitgekeerd. Relatief kunnen Europese aandelenmarkten dan een inhaalslag maken ten opzichte van onze Amerikaanse buren en wellicht een mooie zomerrally op de borden zetten.  

Richard Abma is financieel econoom en managing partner bij OHV Vermogensbeheer

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 09 18:54 2016 Print dit artikel