Onderzoek naar oplossingen voor kleinere klant

De rente op spaarrekeningen is laag, erg laag. Wie vermogen wil opbouwen voor een appeltje voor de dorst, een wereldreis, aflossing van de hypotheek, pensioen of de studie van de kinderen kan daarom tot de conclusie komen dat sparen misschien niet de beste keuze is. Maar als je dan besluit te gaan beleggen, waar kun je dan terecht met pakweg 200 euro per maand als je het niet helemaal zelf wil doen?

Na invoering van het provisieverbod rondom beleggingsdienstverlening twee jaar geleden ontstond de angst dat ‘kleine beleggers’ het kind van de rekening zouden worden. Er moet nu immers direct betaald worden voor beleggingsadvies en de kosten hiervoor mogen niet meer in de vorm van provisie door productaanbieders worden betaald. Voor mensen met kleinere vermogens zou advies hierdoor wel eens te duur kunnen worden, waardoor het buiten hun bereik zou komen te liggen, was de vrees.

Robobeheerders

Sindsdien zijn er in Nederland echter steeds meer laagdrempelige, al dan niet volledig geautomatiseerde beleggingsplatforms gelanceerd waarop je kunt aangeven waarvoor je vermogen wil opbouwen, hoeveel je wil inleggen – of hoeveel je op een bepaald moment nodig hebt – en hoeveel risico je wilt nemen. Fondshuis NN IP lanceerde Fitvermogen.nl, een onlineomgeving waarop je zelf een portefeuille bestaand uit NN-fondsen kunt samenstellen of kunt kiezen voor een van de ‘gemaksfondsen’.

Vermogensbeheerder Today’s lanceerde het platform For tomorrow. BinckBank maakte een doorstart met Fundcoach (voorheen een fondsenplatform van SNS) en voegde kort geleden ook een aantal totaaloplossingen toe aan het assortiment. ING kwam met Geld voor Later, vermogensbeheerder Indexus met online totaaloplossing Dexxi en Fundix werd overgenomen en omgevormd tot robobeheerder Pritle.

De nieuwe initiatieven kwamen bij wat er al was. In 2012 lanceerde Robeco al RobecoOne en daarnaast bieden onder meer ABN Amro, Rabobank, SNS en Van Lanschot profielfondsen aan: beleggingsfondsen die zowel in aandelen als obligaties beleggen volgens een redelijke vaste verdeling. Ze zijn er over het algemeen in vijf smaken – van defensief tot offensief. Waarbij de defensieve weinig in aandelen beleggen en de offensieve veel. Het neutrale profiel bevat door de bank genomen 50 procent aandelen en 50 procent obligaties.

ING bank is tot nu toe de enige partij in Nederland waarvan de traditionele vermogensbeheerportefeuilles gevuld met beleggingsfondsen van derden al beschikbaar zijn voor mensen die 1 euro willen inleggen. Bij de meeste andere banken is de minimale inleg voor deze portefeuilles veel hoger. Rabobank Beheerd Beleggen is er vanaf 80.000 euro, ABN Amro Vermogensbeheer sinds kort vanaf 75.000 euro.

Inmiddels heeft ook bank-verzekeraar Nationale-Nederlanden aangekondigd in het derde kwartaal met een vernieuwde vermogensbeheerpropositie voor particulieren te komen, bereikbaar voor wie 1000 euro in een keer of 50 euro periodiek wil beleggen. Omdat die nog niet beschikbaar is, valt deze propositie op dit moment echter buiten de scope van onze vergelijking.

Aan de hand genomen

Fondsnieuws heeft samen met de onafhankelijke vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl onderzoek gedaan naar beleggingsoplossingen die werk voor klanten uit handen nemen, dus die bijvoorbeeld hulp bieden bij het bepalen van de risicobereidheid en de benodigde inleg om een bepaald doel te halen. Hier worden over het algemeen kosten voor in rekening gebracht.

Wie hier geen hulp bij nodig heeft kan ook helemaal zelfstandig een totaaloplossing in de vorm van een mixfonds kopen. Bijna alle fondsaanbieders hebben dit soort fondsen. Denk aan BNP Paribas, JP Morgan, Schroders, et cetera.

Voor deze vergelijking zijn alleen de mixfondsen meegenomen die die onderdeel zijn van een retail dienstverleningsconcept, waarin de klant een totaaloplossing krijgt geboden. Wat opvalt, is dat een aantal platforms dat aan deze criteria voldoet, toch een execution only-vergunning heeft, een zelfbeleggenvergunning.

Dit wil zeggen dat de aanbieder in principe niet verantwoordelijk is voor de keuzes die de klant maakt en niet verplicht is gedurende de rit te blijven monitoren of het gestelde doel nog wel binnen bereik is en het risico binnen de gestelde bandbreedte. ‘Bij het maken van een keuze moet je dus eerst bij jezelf nagaan of je wil dat de aanbieder medeverantwoordelijk is voor het maken van een bij jou passende keuze en zo nodig tussentijds bijstuurt (beheer) of jou adviseert dit te doen (advies)’, zegt Stephan Freelink (foto), een van de mensen achter Beleggingsmatch.nl.

Een ander verschil is dat een aantal van de oplossingen volledig of overwegend in passieve indextrackers belegt: Pritle, Rabo Rendemix (sinds 2013), Dexxi, de Kempen profielfondsen aangeboden door Van Lanschot, de totaaloplossingen op Binck Fundcoach en Geld voor Later van ING. De gemaksfondsen op Fitvermogen.nl, de profielfondsen van ABN Amro, de hier vergeleken Beheerd beleggen-portefeuille van ING en RobecoOne zijn (of bevatten) overwegend actieve fondsen of mandaten.

De fondsen van Today’s en SNS bevatten actieve en passieve fondsen, waarbij die van Today’s ook optieconstructies en hefboomstrategieën bevatten ‘om het risico te beperken’, aldus Cees Smit van For tomorrow. Van de producten in het overzicht (zie bijlage) bevatten die van ABN Amro, ING, Kempen, Pritle en Dexxi fondsen, trackers of mandaten van meerdere externe aanbieders, al bevatten die van Kempen ook een paar eigen fondsen. De meeste andere zijn huisfondsen of fondsen die doorbeleggen in eigen fondsen.

Wie kijkt naar de kosten (zie tabel in de bijlage) ziet dat deze over het algemeen afnemen naarmate het belegd vermogen groter wordt. Bij een inleg van 200 euro per maand in een neutraal profiel zijn de kosten in het eerste jaar bij Binck Fundcoach met 2,78 procent het hoogst, gevolgd door die van ING (2,41 procent) en For tomorrow (1,57 procent).

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat hier van ING de zogenoemde ‘actueel strategie’ in de vergelijking is opgenomen. De bank heeft ook goedkopere indexportefeuilles. ABN Amro profielfondsbeleggen behoorde tot voor kort ook tot een van de duurderen in de eerste jaren, maar de bank schafte vorig jaar de minimumfee voor deze beleggingsvorm af.

De goedkoopsten in jaar 1 zijn Fitvermogen.nl, Pritle en SNS. ‘Je ziet dat vooral in het begin kosten een flinke hap uit het rendement kunnen nemen’, zegt Freelink van Beleggingsmatch.nl. Kijk je in jaar 10 (en een totale inleg van 24.000 euro) dan is Binck Fundcoach het goedkoopste. Dat komt doordat dit platform werkt met een servicefee van 0,15 procent over het belegd vermogen met een minimum van 60 euro per jaar en een maximum van 200 euro per jaar.

Bij een relatief kleine inleg wegen fees met een vaste kostencomponent relatief zwaar. Wordt de inleg groter dan wordt de procentuele impact juist weer kleiner, helemaal als er ook een maximum aan deze kosten is gesteld.

Fitvermogen.nl en ABN Amro

Wie kijkt naar de behaalde rendementen (zie tabel in bijlage) valt op dat ABN Amro het goed doet met een rendement van 8,8 procent in 2015 en over vijf jaar gezien gemiddeld 8,0 procent per jaar. Vergeleken zijn hier de rendementen na kosten bij een inleg van 12.000 euro. Dit komt neer op vijf jaar 200 euro per maand, zonder rekening te houden met behaalde rendementen onderweg. Wie dus net begint met periodiek inleggen, moet in de eerste jaren rekening houden met een iets lager rendement na kosten.

Ook moet worden opgemerkt dat het hier vergeleken profiel 4 van ABN Amro een iets offensievere positionering heeft dan de neutrale profielen van de andere partijen. Fitvermogen.nl behaalde in 2015 met 6,5 procent een wat lager rendement dan ABN Amro, maar blijft de bank over vijf jaar gezien net voor.

Beleggingsmatch wil geen voorkeur uitspreken. ‘Het hangt ervan af wat iemands voorkeuren zijn’, zegt Freelink. ‘Maar ik denk dat het overzicht van de kosten in de eerste jaren voor velen een eyeopener zal zijn.’

Dit artikel is gepubliceerd in het Fondsnieuws-magazine ‘Monetaire hocus pocus uitgewerkt’ dat op 20 april is verschenen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 20 05:30 2016 Print dit artikel