‘Politieke impasse Duitsland geen bedreiging eurozone’

Vermogensbeheerder Amundi ziet de huidige politieke impasse in Duitsland niet als een bedreiging voor de gunstige economische vooruitzichten voor de eurozone. De impasse kan intussen wel leiden tot een vertraging op het gebied van Europese hervormingen en invloed hebben op bepaalde Duitse sectoren.

Eerdere periodes zonder volwaardige regering in België en Spanje leidden ook niet tot een groeivertraging, stelt Tristan Perrier, werkzaam bij de afdeling strategie en economisch onderzoek van Amundi.

“Wel zullen sommige stappen op het gebied van Europese hervormingen uitblijven. Maar aangezien er geen acute noodzaak is op dit moment, kan deze vertraging op een later tijdstip worden goedgemaakt. Nieuwe verkiezingen, zeker als ze dichtbij die van Italië komen te liggen, zou de risicoperceptie van beleggers wel verhogen,  maar niet in die mate dat onze positieve kijk op de eurozone in 2018/2019 wordt ondermijnd.”

Politieke onzekerheid

“Dit jaar wordt de euro/dollarkoers gedreven door ontwikkeling van het langerenteverschil tussen de VS en Duitsland en dat zal de komende maanden zo blijven”, aldus Bastien Drut (obligatie- en valutastrateeg). “De economische kracht van de eurozone voorkomt dat de politieke onzekerheid in Duitsland een significante invloed heeft op de munt. Maar een zwakkere positie van Angela Merkel op het Duitse politieke toneel kan tot een vertraging leiden van de Europese hervormingen, zoals die worden gepromoot door de Franse president Emmanuel Macron, en dat vertraagt de appreciatie van de euro.”

Impasse

Zal de politieke impasse in Duitsland leiden tot een risk-off-beweging op de aandelenmarkten? Francesco Sandrini (hoofd multi-asset): “De volatiliteit op de markten kan de komende maanden stijgen door een voortgaande wereldwijde afbouw van monetaire stimulansen, maar de huidige Duitse politieke impasse zal een bescheiden rol spelen als een aanjager van risk-off-gedrag. De impasse kan wel invloed hebben op bepaalde sectoren in Duitsland, zoals energie- en nutsbedrijven, waar de winstgevendheid op lange termijn kan afhangen van de uitkomst van de coalitiebesprekingen.”

Het bericht ‘Politieke impasse Duitsland geen bedreiging eurozone’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 23 11:22 2017 Print dit artikel