Rabobank: Goud is een zeepbel

Beleggers doen er verstandig bij goud vandaan te blijven. Dat schrijft de Rabobank in een update omtrent de financiële markten. “Wij zien goud niet als een strategische beleggingscategorie”, laten de analisten weten. In 2012 liet de bank al weten goud als een zeepbel te beschouwen. Toen kregen de analisten gelijk, want de prijs van het edelmetaal daalde met ruim 40%.

Rabobank: Goud is een zeepbel

Door negatieve rentes, het Britse referendum over een vertrek uit de EU en algemene angstgevoelens is de goudprijs in de eerste helft van dit jaar hersteld tot 1375 dollar. Half juli bereikte de speculatie op een verdere stijging een nieuw hoogtepunt gelet op de netto-longpositie in goud-futures. Volgens de Rabobank een duidelijk signaal dat het sentiment doorschiet.

De Rabobank ziet goud, net als andere grondstoffen, niet als een strategische beleggingscategorie omdat op lange termijn er geen structurele risicopremie is voor goud. “Tactisch is het mogelijk om naar grondstoffen of zelfs goud te alloceren, maar voorlopig zijn we niet geïnteresseerd. Ons koersdoel voor goud ligt nog altijd beneden de 500 dollar”, schrijven de analisten. “Een typische correctie op een zeepbel resulteert immers in een prijsval van meer dan 70%.”

Verder schrijven de analisten dat historisch gezien, en op basis van het huidige prijspeil, de prijs van goud onder de 500 dollar ligt. “Het argument dat de kostprijs om nieuw goud te produceren hoger ligt is nauwelijks relevant, gezien de grote voorraden bestaand goud”, stellen ze. Ook het argument dat goud, gecorrigeerd voor inflatie, nog altijd goedkoper is dan op de top van 1980 is volgens de Rabobank geen argument. “De piek van een zeepbel kan toch moeilijk een argument zijn dat iets is ondergewaardeerd. Koop dan tulpenbollen.”

Er is wel een maar. Want de Rabobank stelt dat de zeepbel in goud verschilt van de gemiddelde zeepbel. “Waar hebzucht bij elke zeepbel een belangrijke rol speelt en deze emotie vaak sterker is dan de kennelijk ontbrekende angst, komen deze twee emoties samen bij goudspeculanten.”

Mocht het doemscenario van goudspeculanten ooit uitkomen, dan heeft men niet zoveel aan beleggingen in goud. “Het gaat dan vooral om waardevolle zaken die beleggers snel mee kunnen nemen”, waarschuwen de analisten. “Koop dus gerust sieraden en juwelen, mooi voor uw partner onder de kerstboom, maar beleg niet in goud.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 18 13:01 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen