RBS uitgesproken somber over 2016

Royal Bank of Scotland (RBS) voorspelt een rampzalig beursjaar. De bank heeft cliënten het advies gegeven alleen nog in zee te gaan met hoogwaardige staatsobligaties, zoals Bunds en Treasuries. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph.

RBS uitgesproken somber over 2016

RBS vreest dat de belangrijke aandelenmarkten 20% in waarde kelderen en de olieprijs maakt een vrije val naar 16 dollar per vat, een prijs die alleen werd gezien in de Aziatische beurscrisis van eind jaren negentig. Volgens de Britse bank is het dan ook gedaan met de langetermijnwinsten op olie- en mijnbedrijven.

“De markten seinen dezelfde stresswaarschuwingen uit als in de maanden voorafgaande aan de Lehman-crisis in 2008”, aldus RBS in een memo aan zijn klanten. “Verkoop dus alles behalve hoogwaardige staatsobligaties. Het gaat nu om je kapitaal terug te krijgen en niet om geld te verdienen met je kapitaal (“This is about return of capital, not return on capital”). In een drukke zaal zijn de nooduitgangen maar erg smal.”

China grote aanstichter

Andrew Roberts, hoofd Credits bij RBS, ziet China als grote aanstichter van de dreigende crisis: “De door schulden gedreven expansie heeft haar verzadigingspunt bereikt. China is begonnen met een grote correctie van zijn beurs en dat kan een sneeuwbaleffect tot gevolg hebben. Ik verwacht dat Wall Street en de Europese beurzen 10 tot 20% zullen inleveren en de FTSE 100 zelfs meer, omdat energie- en commoditybedrijven daar sterk zijn vertegenwoordigd.”

Hoewel RBS dus aanraadt om Bunds en Treasuries aan te houden, ziet Roberts ook die hun waarde niet houden. “Ik voorspel dat de 10-jaars Bunds terugvallen naar een all-time low van 0,16% en dat de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) terug zal gaan naar min 0,7%. Ook Treasuries zullen het er niet best vanaf brengen. Ik denk dat de monetaire verkrapping al snel weer verleden tijd zal zijn. De Bank of England (BoE) zal de rente niet verhogen en de Federal Reserve zal wellicht de net genomen renteverhoging terugdraaien, wat erg vernederend zal zijn.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 12 16:26 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen