Record BeleggersBarometer ING

De BeleggersBarometer gaat deze maand door de grens van 150 punten en bereikt daarmee de hoogste score sinds 10 jaar. De lichte stijging ten opzichte van vorige maand komt vooral door een stijging van het aantal beleggers (81%) dat de Nederlandse economie de afgelopen drie maanden zag verbeteren.

Ook over de eigen financiële situatie en de waarde van de beleggingsportefeuille blijft men onverminderd positief. De stand van de AEX is behoorlijk opgelopen, maar de belegger durft nog steeds geen stand boven de 500 over drie maanden te voorspellen. De helft van de beleggers is van mening dat het beursjaar (veel) beter is dan verwacht.

INGA1408_Grafiek_mei_2017_540pix-PB.gif

Ondanks stijgende beurskoersen en de positieve stemming, blijft de belegger redelijk conservatief. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “En dat vind ik prettig om te zien. In het verleden lieten beleggers zich wel eens verleiden tot (te) veel risico als de beurzen het een periode erg goed deden. Net als voorgaande maanden heeft beleggen in minder risicovolle sectoren de voorkeur. Slechts een derde van de beleggers denkt dat het een goede tijd is om in risicovolle sectoren te beleggen.” Het aantal beleggers dat met advies belegt, groeit langzaam ten koste van beleggers die het zelf doen. De meeste beleggers beginnen tussen 25 en 44 jaar en zij doen dit om een aanvulling op hun toekomstig inkomen te creëren. In vergelijking met een jaar geleden wordt er minder belegd zonder concreet doel. Twee derde van de portefeuille van de gemiddelde belegger bestaat uit aandelen en beleggingsfondsen. Het lijkt er op dat dit iets minder is dan een half jaar geleden en beleggers meer in vastgoed gaan beleggen. “Hoewel drie kwart van de beleggers nog steeds voor de langere termijn belegt, is er over de eerste maanden van 2017 wel een duidelijke verschuiving zichtbaar naar beleggen voor de korte termijn”, aldus Homan.

Verwachtingen beursjaar overtroffen

Met deze hoge stand van de AEX worden de verwachtingen van het beursjaar tot nu toe meer dan ooit overtroffen: de helft van de beleggers is van mening dat het beursjaar (veel) beter is dan verwacht. Homan: ”Dit is ook terug te zien in het aantal beleggers dat actief is op de beurs. Het percentage beleggers dat niet gehandeld heeft, is gedaald ten opzichte van maart en april. Toch is het genomen beleggingsrisico stabiel en nemen de meeste beleggers niet meer of minder risico dan twee maanden geleden.” De overnameperikelen omtrent AkzoNobel hebben duidelijk impact op de verwachtingen van de beleggers ten aanzien van het rendement van deze aandelen: 10% denkt dat deze de komende drie maanden het meeste rendement opleveren, dit was slechts 2% in januari 2017.

Beleggingsbeslissingen

Een derde van de beleggers ziet zichzelf als een goede tot uitstekende belegger. Homan: “Dit percentage valt me mee. Zelfoverschatting, en daarmee te veel risico nemen, is een grote valkuil voor beleggers.” Als men een partner heeft, dan beslist twee derde van de partners soms tot altijd mee bij de beleggingsbeslissingen. Drie kwart van de beleggers weet (ongeveer) hoe hoog de jaarlijkse kosten zijn die gemoeid gaan met beleggen. De beleggingskosten hebben voor twee derde van de beleggers geen invloed op de keuze van hun broker. Het kostenaspect speelt vaak wel een rol bij de keuze van het type beleggingen. Bij het merendeel van de beleggers hebben de kosten van het beleggen geen invloed op hoe zij beleggen. Dit geldt nog sterker voor beleggers die in beheer beleggen. Voor beleggers die op advies beleggen zijn de kosten daarentegen juist wel van invloed geweest.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 29 07:25 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen