‘Russische aandelen ditmaal geen value trap’

De opkomende markten-fondsen van JP Morgan Asset Management zijn dan ook overwogen in Russische aandelen, vertelt Claire Peck van het fondshuis in gesprek met Fondsnieuws.

De client portfolio manager voor aandelen uit opkomende markten en Azië-Pacific stelt dat er weinig markten zijn waar de winstverwachtingen opwaarts worden bijgesteld.

‘Door goed fiscaal en monetair beleid ligt het dieptepunt van de economische recessie in Rusland nu achter ons. Ook consumenten geven weer meer uit’, zegt ze.

Politieke risico’s, die de laatste jaren een zware stempel drukken op de beurzen van opkomende landen, zijn er vrijwel niet. ‘De doemaverkiezingen in de herfst beschouwen we relatief gezien als een non-event.’

‘Valse start’

De ontwikkeling van de algehele situatie in het land kan volgens haar omschreven worden als van ‘vreselijk’ naar ‘niet heel slecht’. Het herstel zal daardoor naar verwachting houdbaarder zijn dan na de ‘valse start’ vorig jaar.  

Wel plaatst ze het optimisme in perspectief. Zo zijn de sancties als gevolg van de inname van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne ‘here to stay’ en dient de olieprijs niet al te ver te dalen.

Year to date staat het JP Morgan Russia Fund ruim 18 procent in de plus. Wie zes maanden geleden was ingestapt zou zelfs een rendement van 37 procent hebben gemaakt. Het is een van de vier Rusland-fondsen in de FN Universe van meest geadviseerde beleggingsfondsen en ETF’s in Nederland. 

‘Russische aandelen hebben het beter gedaan dan andere landen in de regio. Dat komt door de gestegen grondstoffen- en olieprijzen en de verbeterde fundamentals. Maar ook omdat de waarderingen en de roebel relatief goedkoop waren.

Waarderingen

En nog steeds zijn de waarderingen aantrekkelijk, stelt Peck. Ze wijst op een gemiddelde koers-boekwaarde van 0,6 tegen 1,4 voor opkomende markten als geheel en op een koers-winstverhouding van net geen 6, tegen 12 voor opkomende markten.

‘Bovendien, en dat vergeten beleggers wel eens, bedraagt de dividendyield bijna 5 procent, hetgeen significant hoger is dan elders in de opkomende wereld.’

Ook hier plaatst ze de kanttekening dat Russische aandelen doorgaans tegen een discount worden verhandeld, vooral vanwege governance issues. Maar dat rechtvaardigt niet de waarderingsverschillen van nu.

Norilsk Nickel

Wat betreft de meest aantrekkelijke aandelen op dit moment, maakt Peck een driedeling. Ten eerste noemt ze de exporteurs, vooral vanwege de valutazwakte. ‘We denken dat de roebel nog 10 procent onder de fair value noteert.’

Voorbeelden zijn Norilsk Nickel, een van de grootste bedrijven ter wereld voor de delving en verwerking van edelmetalen en non-ferrometalen en PhosAgro, een van de grootste producenten van fosfaat in Europa.

Dan zijn er de dividendaandelen, zoals MTS, een vooraanstaand telecombedrijf, vanwege het aantrekkelijke dividendrendement. ‘Opmerkelijk daarbij is dat staatsondernemingen hun dividend consistent verhogen. Dit hangt samen met de overheid die op zoek is naar meer inkomsten.’

Verplichte pay-out

Was de pay-out, het deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd, in 2011 nog in de “low tens”, nu ligt de verplichte pay-out ratio op 25 procent en bedroeg het werkelijk betaalde percentage het afgelopen jaar zelfs meer dan 30 procent.

Tot slot vindt het fondshuis aandelen aantrekkelijk van Russische bedrijven die profiteren van het economische herstel in eigen land. Retailers als Magnit bijvoorbeeld. Of Sollers, een autofabrikant en Luxoft, een vooraanstaande ontwikkelaar van software.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 11 03:17 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen