Schroders: ‘Zitten we in bull- of bearmarkt?’

Dit jaar wordt gekenmerkt door een scherpe daling van de fondsen die de afgelopen jaren sterk hebben gepresteerd en een outperformance van de achterblijvers.

Schroders: 'Zitten we in bull- of bearmarkt?'

Deze omslag is zichtbaar in bijvoorbeeld de Philadelphia Gold and Silver shares index die in de afgelopen 5 jaar met 80% was gedaald, maar dit jaar al +50% noteert.

De Nasdaq Biotechnology index daarentegen was met 330% gestegen in de afgelopen 5 jaar en staat nu op -/- 25% YTD.

Robin McDonald, fondsbeheerder bij Schroders vraagt zich af of we nu in een bull- of bearmarkt zitten. Het antwoord is beide; markten lijken naar een omslagpunt te bewegen.

McDonald speculeert over welk scenario zich momenteel kan afspelen:

  • Staat de Amerikaanse economie er zwakker voor dan gedacht? In dat geval kan de US dollar verzwakken als de Fed weer voorzichtiger wordt. Dat haalt veel spanning weg bij commodities, opkomende markten en financials.
  • Stabiliseert de Chinese groei? Daar lijkt het op, gemeten naar de correlatie tussen industriële grondstoffen en de Chinese groeiverwachtingen. Als dat het geval is dan kunnen beleggers de ‘harde landing’-gedachte loslaten, dat heeft bijgedragen aan de verzwakking van commodities en bond yields en de versterking van de US dollar.
  • Wat als inflatie weer aantrekt? De trend van de kerncijfers in de VS is duidelijk hoger. Als beleggers zich willen gaan indekken tegen inflatie, zullen ze dat doen met ‘harde’ assets, zoals grondstoffen. In dat geval kan de US dollar ook verzwakken.

McDonald vindt het nog te vroeg om een van deze scenario’s als een basisscenario te bestempelen, maar ze kunnen in de komende 12-18 maanden wel werkelijkheid worden. Is er dan sprake van een kortstondige hobbel in de markt of juist een fundamenteel omslagpunt? De tijd zal het leren. In die zin vindt McDonald de stijgende goudprijs opvallend, het lijkt het signaal van een trendbreuk te zijn.

McDonald ziet historisch extreme prijzen van assets terugkeren naar normale niveaus. Assets die hebben geprofiteerd van een deflatoire omgeving lijken niet risicovol, maar McDonald ziet dat anders. Hij vindt ze duur en kwetsbaar. McDonald geeft de voorkeur aan een strategie waarbij afgewaardeerde en ongewilde assets in balans worden gebracht met voldoende cash, zodat beter geprofiteerd kan worden wanneer de prijzen stijgen, dan wanneer ze dalen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
maart 24 07:35 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen