SLI: Markten te negatief over mondiale recessie

De creditmarkten zijn het afgelopen jaar flink onder druk komen te staan. De verschillen tussen de regio’s waren groot. De zwakke start van dit jaar lijkt echter elk regionaal onderscheid overboord te gooien. Craig MacDonald, credit-specialist bij Standard Life Investments, vraagt zich af beleggers rekening moeten houden met een mondiale recessie.

SLI: Markten te negatief over mondiale recessie

“Naast groeiverwachtingen ten aanzien van het bruto nationaalproduct (bnp) hanteert Standard Life Investments een aantal criteria om te bepalen waar we staan in de kredietcyclus, zoals ontwikkelingen in de voorwaarden van kredietverlening door banken, corporate leverage niveaus en de vlakheid van de yieldcurve van overheidsobligaties”, legt MacDonald uit.

Voor wat betreft het eerste criterium hebben banken hun kredietvoorwaarden aangescherpt in opkomende markten en er zijn eerste tekenen dat dit ook het geval is in de VS, maar in Europa is van een aanscherping van kredietvoorwaarden geen sprake, integendeel. Corporate leverage, het tweede criterium, is relatief hoog in de investment grade sector. Volgens MacDonald is het niveau nog altijd lager dan in de jaren ’90, als de energie- en grondstoffensectoren buiten beschouwing worden gelaten. En tenslotte de yieldcurves, het derde criterium. MacDonald geeft aan dat die zijn afgevlakt, maar nog altijd steiler dan een curve die je met een recessie zou associëren.

Lange weg

Global High yield biedt nu een rendement van 9%. Dat betekent dat er nog een lange weg te gaan is voordat normale recessieniveaus worden bereikt. Dit is anders dan de Amerikaanse investment grade, waar de credit spreads al het piekniveau hebben bereikt van twee van de afgelopen drie recessies in de VS, hoewel ze nog een eind uit de buurt van het niveau van 2008 zijn. Voorzichtigheid is geboden met het maken van vereenvoudigde historische vergelijkingen; er zijn nu meer BBB obligaties in de benchmark, de gemiddelde looptijd is toegenomen en er is meer blootstelling aan grondstoffen.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat spreads oplopen als er sprake is van een wereldwijde recessie. Echter, Er zijn kwalitatief goede emittenten, die nu erg goedkoop lijken. MacDonald denkt daarbij aan grote Amerikaanse banken zoals JP Morgan, die relatief weinig blootstelling hebben aan grondstoffen en over een gedegen balanspositie beschikken.

Opkomende markten

Opkomende markten zijn een andere zorg voor de creditmarkten. Echter, het blijkt dat veel ellende al in 2014 is ingeprijsd want in 2015 leverden sommige opkomende markten, die het hele jaar door negatief in beeld waren, uitstekende prestaties, zoals Russische bedrijfsobligaties en Chinees schuldpapier. De les die MacDonald hieruit trekt, is dat er ook kansen bestaan – en niet alleen maar risico’s – in EM credit.

MacDonald verwacht opnieuw een volatiel jaar op de creditmarkten, maar het risico op een mondiale recessie is kleiner dan de markt momenteel inprijst. Het is de tijd van selectieve kansen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 15 12:55 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen