Sombere belegger stapt in ultra langlopende obligaties

De Oostenrijkse regering kondigde vorige week de emissie van een zeventigjarige euro-obligatie aan. De looptijd van deze obligatie, waarmee Oostenrijk 2 miljard euro wil ophalen, is tot november 2086. Hiermee is Oostenrijk het vijfde land in de eurozone dat inspeelt op het somber gestemde sentiment van beleggers.

Eerder haalden Frankrijk, België, Spanje en Italië met vijftigjarig schuldpapier 14 miljard euro op. Ierland en België hebben zelfs een honderdjarige staatsobligatie uitgeschreven. In de markt werd er op gewezen dat één belegger zelfs voor 100 miljoen euro heeft ingeschreven. In het verleden hebben Coca Cola en Disney een bedrijfsobligatie met een vergelijkbare looptijd uitgeschreven. 

De Oostenrijkse obligatie heeft een coupon van 1,5 procent. Papier met een dergelijke looptijd komt niet vaak voor, al hebben België en Ierland al een honderdjarige obligatie uitgeschreven. Mexico en de Fillipijnen kennen ook zeventigjarige obligaties.

Tot dusver was een dertigjarige obligatie al voor de meeste obligatiebeleggers een brug te ver. Een tienjarige obligatie is nog altijd de norm.

Volgens de Financial Times is dit jaar tot dusver 49 miljard dollar aan papier verkocht met een extreem lange looptijd. De verwachting is dat ook andere landen en regio’s zeer langlopende staatsobligaties gaan uitschrijven. Dan wordt specifiek verwezen naar Azië, waar de economische groei de komende decennia stabieler en robuuster zal zijn dan in de Westerse wereld.

De bereidheid bij beleggers om schuldpapier op te kopen met een dergelijke lange looptijd wordt ingegeven door een combinatie van lage groei en lage inflatie en een ECB die 80 miljard per maand opkoopt aan bestaand schuldpapier. Het gevolg van dit beleid is dat er in de ontwikkelde markten nu 13.000 miljard dollar aan schuldpapier is met een negatieve rente. 

Zowel in Europa als in de VS roepen economen die geïnspireerd zijn door Keynes dat overheden de extreem lage rente zouden moeten aangrijpen om geld op te halen ten behoeve van investeringen in de reële economie. De tegenstanders wijzen er daarentegen op dat de wereld met 152.000 miljard dollar al verzinkt in haar schulden.

Het risico van dergelijk ultra-lang schuldpapier is groot en in die zin is volgens de critici dan ook veel te weinig risico ingeprijsd. Over zo’n lange tijdspanne is namelijk niet in te schatten hoe inflatie en rente zich zullen ontwikkelen, in welke staat obligaties-uitschrijvende landen dan zijn en – niet te vergeten – of de eurozone over meerdere decennia nog bestaat.

‘De prijzen voor zeer langlopend schuldpapier zijn schokkend’, zegt Luke Hickmore van Aberdeen Asset Management. ‘Maar in de huidige marktomgeving zijn ze ook wel weer te begrijpen.’

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 31 10:16 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen