'Traditionele portefeuilles zijn niet langer conservatief'

Dit zegt Theodore Economou (foto), chief investment officer multi-asset van Lombard Odier Investment Managers, in een interview met Fondsnieuws.

Andere tijden

Voorheen werkte Economou bij het pensioenfonds van het Zwitserse onderzoeksinstituut CERN. Aanvankelijk werd hij hier naar eigen zeggen geconfronteerd met een ’typische 40/60′ portefeuille. De verhouding staat voor de strategische mix tussen vastrentende en zakelijke waarden, vooral obligaties en aandelen. 

‘Dit model heeft zijn limiet bereikt’, aldus de Zwitserse CIO. ‘In elk geval is het al lang niet meer conservatief.’ 

Doordat rendementen op de obligatiemarkt zijn gezakt tot nul procent of minder, is de vaste inkomsten component bij met name staatsobligaties ver te zoeken. Tegelijkertijd is de economische groei, die door tikte in de bedrijfswinsten voor aandeelhouders, op een lager niveau gekomen.

Dit stelt lange-termijn beleggers voor nieuwe uitdagingen. Of zoals Economou de woorden van pensioengoeroe Keith Ambachtsheer aanhaalt: ‘Andere instrumenten zijn nodig voor andere uitkomsten.’ 

Doelstellingen

Een belegger die voor zijn oude dag spaart, zal zich eerst moeten afvragen wat de kenmerken zijn waaraan zijn portefeuille moet voldoen. Daarbij zal hij in moeten zien dan er geen rendement is zonder risico en dat het managen van risico’s actief beleid vergt. 

De Lombard Odier-CIO somt vijf mogelijke beleggingsdoelen op. De eerste is liquiditeit, een deel van de portefeuille moet snel in cash om te zetten zijn. Een tweede doel is inkomen, er moet een stevige basis zijn voor rendement. Het derde is groei, ofwel blootstelling aan de economie. Het vierde is binnenhalen van lange-termijn markt premies, zoals voor illiquiditeit. En het vijfde en laatste doel vloeit voort uit regelgeving en hedging. 

Bij het eerste doel, liquiditeit, komt de belegger tegenwoordig al in de knoei. Spaarrekeningen en geldmarktfondsen leveren nauwelijks meer wat op. In plaats hiervoor pleit Economou voor een simpele, transparante, long-only multi-asset portefeuille. 

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de andere doelen. Waren obligaties en aandelen ooit bij uitstek waar beleggers aan dachten bij doelen twee en drie, nu is een mix te prefereren, betoogt de multi-asset strateeg. 

Cross-asset factors

Bij de constructie van de verschillenden multi-asset bouwstenen maakt Lombard Odier onder meer gebruik van factorstrategieën. De factor momentum is voor sommige beleggingen bewezen op korte termijn en daarmee bruikbaar voor het liquide deel van de portefeuille, maar voor andere beleggingen juist iets van de middellange tot lange termijn. 

Voor vastrentende beleggingen gelooft Economou erg in fundamenteel gewogen indices, in plaats van weging naar marktkapitalisatie. Dit leidt tot betere diversificatie en geringere weging van de grootste schuldenmakers.

Bovendien bieden landen met weinig schuld vaak beter rendement. Economou: ‘We beleggen dus niet alleen in landen als de VS en Japan, maar we brengen Polen en Thailand in de portefeuille.’  

Ook voor economische groei kijkt de strateeg verder dan gevestigde markten. Waar marktinefficiënties zijn, liggen immers kansen. 

Omgaan met volatiliteit

Deze aanpak vormt de basis voor de All Roads Multi-Asset fondsenrange. Het in euro’s genoteerde Lombard Odier Funds All Roads Multi-Asset fonds bijvoorbeeld staat op een year-to-date rendement van ruim 5 procent. 

Het fonds voldoet daarmee aan de eigen 3 tot 5 procent rendementsdoelstelling. Economou benadrukt daarbij dat de volatiliteit maar 4 procent bedraagt. 

Brexit had geen grote invloed op het rendement. Het fonds is volledig gehedged naar de euro, wat de impact van de daling van het pond verzachtte. 

De vraag hoe om te gaan met de toegenomen politieke risico’s, beantwoordt Economou licht filosofisch. ‘Als beleggers zijn we niet echt toegerust om geo-politieke risico’s in te schatten. We moeten bescheiden zijn.’ 

Hij wijst op het Italiaanse referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen als volgende beproevingen. Rond deze gebeurtenissen is de risico controle extra alert. 

Enerzijds, werkte de onderweging van risicovolle landen om de eurocrisis te ontwijken. Anderzijds, weet de Lombard Odier-strateeg ook dat schokken kansen brengen.

‘Kijk naar 2008, dat was achteraf het moment om in te stappen in private equity.’ 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 13 06:00 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen