Valutaspecialisten vinden dollar de 'trade' voor 2017

De euro bereikte donderdag nog een koers van 1,0367 dollar – het laagste punt in veertien jaar.

Eind vorige maand werd een peiling door Reuters gehouden onder handelaren. Daar kwam uit naar voren dat een meerderheid denkt dat de euro in februari 1,05 dollar noteert. Maar die consensusverwachting hield geen rekening met het feit dat de Federal Reserve afgelopen woensdag na haar beleidsvergadering een relatief scherpe toon aansloeg en hintte op drie rentestappen in 2017, in plaats van de verwachte twee.

Janet Yellen, de president van de Federal Reserve, maakte op de persconferentie duidelijk dat de beleidsmakers inzien dat met de inauguratie van Donald Trump er een paradigmawisseling plaatsvindt van monetair naar fiscaal beleid. Daar zou een reflatie mee gepaard kunnen gaan, die de Fed in goede banen probeert te leiden door de rente te verhogen.

Deze renteverhogingen stuwen de dollar, zodat pariteit met de euro binnen handbereik is, zeggen valutaspecialisten van Deutsche Bank en Citigroup. Goldman Sachs zegt dat de dollar een van haar belangrijkste trades in 2017 zal zijn. Analisten en handelaren sluiten niet uit dat de euro zelfs onder de dollar duikt.

De reden hiervoor is dat van de Verenigde Staten een zeer pro-actief beleid wordt verwacht zo snel Trump aan de macht is. Hij beheerst immers het besluitvormingsproces, nu beide kamers van het Congres in handen zijn van de Republikeinen. Tegelijkertijd gaat Europa een periode van onzekerheid tegemoet met parlements- en presidentsverkiezingen in landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland waar sprake is van een toenemende anti-euro en anti-EU stemming.

Vanuit dit oogpunt is ook een toenemende monetaire divergentie te verwachten tussen de VS en de eurozone, mede omdat de ECB het beleid van kwantitatieve verruiming nog maanden voortzet.

Het Trump-effect is groot. Hoewel nog niet eens geïnaugureerd heeft de S&P sinds zijn verkiezingszege meer dan 5 procent gewonnen, terwijl ook de dollar aan een indrukwekkende opmars bezig is.

Sommige beleggers, zoals de beleggingsstrateeg James Swanson van MFS Investment Management sluiten echter niet uit dat de markten te ver voor de muziek uitlopen. De plannen van Trump – zoals investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen – hebben jaren nodig om ook echt effect te sorteren in de Amerikaanse economie. 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 16 10:20 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen