Vanguard: Behoed je voor overmoed

Beleggers hebben, net als iedereen, emoties. Deze kunnen flink in de weg zitten bij beleggen. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard, attendeert je op het gevaar van overmoed.

Vaak hebben mensen te veel zelfvertrouwen wanneer het op hun eigen kunnen aankomt. In een beroemd onderzoek dacht bijvoorbeeld 93% van de Amerikanen dat ze een betere autobestuurder waren dan de gemiddelde autobestuurder. Dit is wiskundig natuurlijk onmogelijk, maar het bevestigt de rol die overmoed in veel situaties kan spelen.

Ook bij het beleggen brengt overmoed risico’s met zich mee. Wanneer je meermaals succesvol rendement behaalt dankzij door jou gekozen aandelen of fondsen, zou je bijvoorbeeld kunnen concluderen dat dit aan jouw beleggingskunsten ligt, terwijl het rendement ook simpelweg aan een gelukkig toeval te danken kan zijn. Als je deze successen aan je eigen vaardigheden toeschrijft, kan dit ertoe leiden dat je een groter risico neemt om je rendement sneller te laten groeien. Maar dit hoge risico kan je ook duur komen te staan. Is het nemen van risico het wel waard?

Overmoed komt je duur te staan

Onderzoek heeft bewezen dat overmoedige beleggers niet alleen meer risico nemen, maar ook vaker handelen. Hierdoor daalt het behaalde rendement op den duur. Gedurende zes jaar hebben twee professoren ruim 78.000 beleggingsaccounts met meer dan drie miljoen handelingen geanalyseerd. Hierbij hebben ze de 20% meest actieve handelaren met de 20% beleggers vergeleken, die het minst handelden. Uit dit onderzoek bleek dat overmoedige beleggers niet alleen meer risico nemen, maar ook meer handelen, waardoor het rendement daalt.

Zo haalden de zelfbewuste beleggers, die regelmatig handelden, een gemiddeld rendement van 11,4%. Minder actieve beleggers daarentegen behaalden een rendement van 18,5%. Met een beginsom van 1.000 euro kwamen actieve beleggers na zes jaar uit op 2.700 euro ten opzichte van de passieve beleggers op 4.000 euro. Het viel bovendien op dat vrouwelijke deelnemers aan dit onderzoek minder handelden en daardoor betere rendementen behaalden ten opzichte van de mannelijke deelnemers.

Beheers je overmoed

Omdat je overmoed niet altijd bij jezelf opmerkt, is het goed jezelf deze vragen te blijven stellen:

  • Weet je het daadwerkelijk beter dan de markt?
  • Past deze handeling binnen je beleggingsstrategie op de lange termijn?

Het kan ook goed zijn om je eigen advocaat van de duivel te zijn: denk na welke onzekerheden of nadelen bepaalde handelingen met zich mee kunnen brengen. Door je eigen aannames in twijfel te blijven trekken, kun je overmoed tegengaan.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 08 15:33 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen