'Vergrijzing is de best presterende trend'

De meeste beleggers zijn bekend met de uitdrukking: ’the trend is your friend’. Het concept trendbeleggen is minder bekend, maar wint de laatste jaren aan populariteit. Met het eerste wordt bedoeld het streven naar winst op korte termijn door het herkennen van trends in de koersen en mee te liften met een opwaarts of neerwaarts patroon.

Bij trendbeleggen gaat het om een selectie van aandelen gebaseerd op kansrijke trends of ideeën. Zo zijn er technologische gedreven trends als zonne-energie, biotech, cyber security, 3D printing en robotica. Deze trends hebben de potentie om hard te groeien en beleggers op lange termijn een mooi rendement te bieden.

De nieuwsgierige belegger blijft tevens op de hoogte van innovaties en ontwikkelingen die de toekomst vorm zullen geven. Grote vermogensbeheerders als Robeco bieden een scala aan fondsen die zijn opgetuigd rond wereldwijde thema’s als: veranderende bevolkingsopbouw, digitalisering en het tekort aan natuurlijke hulpbronnen.

Ook zijn er indextrackers (ETF’s) op de markt die bepaalde trends volgen. Het voordeel van al deze producten is dat beleggers niet op zoek hoeven naar aandelen die passen binnen in een trend. Beleggen in trends is echter niet zonder risico. Trendfondsen bestaan voor 100 procent uit aandelen en kennen een volatiel koersverloop.

CPR Asset Management, een dochterbedrijf van Amundi, is gespecialiseerd in thematisch beleggen en richt zich op vier grote trends: vergrijzing, luxemerken en lifestyle, herstructurering en grondstoffen. De vergrijzing is volgens Delphine Pelloile, productspecialist bij CPR, de best presterende trend.

De fondsen die rond deze strategieën zijn opgebouwd bevatten gemiddeld zo’n tachtig bedrijven, die wereldwijd worden geselecteerd. Bij de selectie is het volgens Pelloile van belang dat de activiteiten van een bedrijf binnen het universum van de trend passen of daar voor een groot deel aan gerelateerd zijn. Het verschil met een sectorfonds is dat een themafonds bedrijven uit meerdere sectoren kan bevatten.

CPR heeft in totaal 37 miljard euro onder beheer, waarvan 4 miljard euro is belegd in themafondsen. De populariteit van themafondsen is volgens Pelloile sterk toegenomen. Het fonds dat is opgebouwd rond het thema vergrijzing (CPR Silver Age fund) groeide volgens haar in de afgelopen twee jaar van enkele honderden miljoenen tot 1,5 miljard euro. De fondsen worden actief beheerd. ‘De omloop bedraagt zo’n 60 tot 80 procent per jaar.’ 

Trends versus hypes

In de toekomst zullen er nieuwe trends ontstaan, maar het duurt volgens Pelloile enige tijd voor een trend als zodanig wordt herkend en stabiel genoeg is. ‘Het kost tijd om een trend te bepalen en deze te onderscheiden van kortdurende hypes en de bijbehorende bedrijven te selecteren.’

Het gaat ook om trends die wel tot 30 jaar kunnen duren. ‘De vergrijzing duurt voort en binnen luxemerken en lifestyle investeren we veel in de digitale economie, die in de komende jaren alleen maar sterker zal worden. In herstructurering zien we dat de trend in fusies en overnames nu meer gericht is op innovatie. Grote bedrijven kopen kleinere ondernemingen met sterke R&D-afdelingen op.’

De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management werkt met zogenoemde megatrends. Dit zijn volgens de assetmanager ‘structurele krachten van veranderingen die diepgaande sociale, economische en politieke betekenis hebben en van ingrijpende invloed zijn op de toekomst’.

Het programma aan thematische beleggingsstrategieën bestaat uit megatrends als: landbouw, schone energie, digitale communicatie, gezondheid, sterke merken, robotica, veiligheid, hout en water. Een themafonds van Pictet bevat 60 tot 70 bedrijven.

De belangrijkste selectiecriteria zijn volgens Alexandre Mouthon, clientportfoliomanager bij Pictet, de omzet en het bedrijfsresultaat die direct voortkomen uit de trend. Dat bepaalt de puurheid van een bedrijf ten opzichte van de trend. Een 100 procent puur bedrijf zal sneller groeien dan de markt, is de overtuiging. 

Daarnaast zijn de kwaliteit van de activiteiten en het management van belang. Die bepalen ook de prijszettingskracht van een bedrijf. Een derde factor is de waardering. ‘We willen groeibedrijven kopen, maar wel tegen een goede prijs.’

Groeistrategieën als robotica hebben het in de afgelopen tijd minder goed gedaan dan meer defensieve trends als water, waarmee wordt belegd in bedrijven die oplossingen bieden voor de wereldwijde wateruitdaging (zie grafiek). Dit komt volgens Mouthon, die verantwoordelijk is voor de portefeuilles robotica, veiligheid en water vooral door de recente volatiliteit op de markten.

Het rendement op korte termijn is niet de belangrijkste factor. ‘Het gaat om beleggingen voor lange termijn en de markt voor robotica zal in de komende tien jaar met ten minste 10 procent per jaar groeien.’

Pictet werkt nauw samen met de denktank Copenhagen Institute for Future Studies om trends te ontdekken en voortdurend te toetsen of deze nog relevant zijn. Het duurt volgens Mouthon jaren voordat een trend wordt geïdentificeerd en een portefeuille kan worden opgebouwd.

Risico

Wat de risico’s betreft wijst Mou­thon erop dat zes van de negen thematische beleggingsstrategieën van Pictet een hogere Sharpe-ratio hebben dan de MSCI World Index. De Sharpe-ratio is een meting van de naar risico gecorrigeerde prestatie van een handelsstrategie. Hoe hoger de ratio, hoe hoger het extra rendement voor het additionele risico. ‘Het is niet zonder risico, maar op lange termijn groeien trends sneller dan de wereldwijde markt.’

Dit artikel is gepubliceerd in het Fondsnieuws-magazine Assetallocatie als reddingsboei.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 22 14:34 2016 Print dit artikel