Vooruit in 2016 na rentestap Fed

De verhoging van 25 basispunten is overeenkomstig de verwachtingen. Stefan Kreuzkamp, CIO van Deutsche Asset & Wealth Management: “Er is dus niets dat we moeten veranderen voor onze strategische prognoses: wij blijven positief over aandelen in ontwikkelde markten met een lichte voorkeur voor Europa en Japan ten opzichte van de Verenigde Staten.”

Vooruit in 2016

“Onze doelstellingen voor het einde van het jaar zijn standen van 2170 voor de S&P 500, 11700 voor de DAX, 3600 voor de EuroStoxx 50 en 1030 voor de MSCI Japan. Wat sectoren betreft blijven technologie, cyclische consumentengoederen en financials in focus. Deze laatste sector heeft in het verleden een outperformance laten zien wanneer beleidsrentes van centrale banken stijgen. Wij erkennen de marktrisico’s van de renteverhoging door de Fed, zoals een uitstroom uit risicovollere beleggingscategorieën zoals high-yieldobligaties uit de VS of opkomende markten. In het licht van de fundamentele kracht van de meeste bedrijven uit ontwikkelde economieën, zouden we echter uitgesproken dalingen op de aandelenmarkten in de nasleep van de renteverhoging door de Fed beschouwen als een tactisch koopmoment.

Herbeleggen

Nu de eerste stap achter de rug is, kunnen markten zich richten op het jaar 2016. We verwachten nog twee renteverhogingen, maar het volgen van de Fed zal veel spannender worden dan in de afgelopen jaren. De Fed draait nu aan twee knoppen voor het monetaire beleid: de federal funds rate en de snelheid waarmee het beleid verandert om opbrengsten uit aflopende obligaties te herbeleggen.

Onduidelijk terrein

Hoe soepel deze eerste rentestap ook zal worden verteerd door de markten, de echte test voor de Fed komt in 2016. De Fed zal haar beslissingen baseren op de macro-economische gegevens. Bij de engszins matte economische omstandigheden zullen beleggers moeten gissen bij welke FOMC-vergaderingen tot de volgende rentestap zal worden besloten en wanneer niet. “De Fed betreedt duidelijk onbekend terrein, omdat ze nooit is begonnen met renteverhogingen bij omstandigheden met zulke lage groeicijfers en zo’n opgeblazen balans. Het feit dat de reserves van financiële instellingen bij de centrale bank zijn gegroeid van 15 miljard dollar in 2007 naar 2,500 miljard nu bemoeilijkt de taak van de Fed. We verwachten dat de balans van de Fed pas krimpt na de eerste paar renteverhogingen.” Ook Kreuzkamp verwacht dat de euro/dollar naar pariteit gaat.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 17 06:49 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen