'VS en Nederland scoren laag op politiek risico'

Dit zegt chief investment strategist Jim McDonald (foto) van Northern Trust Asset Management in een interview met Fondsnieuws. 

Verdeeldheid

De Amerikaan verwacht dat ook na de verkiezingen sprake zal zijn van een ‘divided government’, de situatie waarin een president van de ene partij te maken heeft met een Congres waarin de andere partij een blokkerende stem heeft. 

‘Dit beperkt de potentiële impact van de verkiezingen aanzienlijk’, aldus McDonald. ‘Het betekent dat de belastingen niet plots drastisch verlaagd zullen worden of de uitgaven omhoog zullen schieten.’ 

Het lijkt in de laatste weken naar de verkiezingen steeds waarschijnlijker dat Hillary Clinton de strijd om het presidentschap in het voordeel van de Democraten zal beslissen. Maar in het Congres is nu nog zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen van de Republikeinen.

De Northern Trust-strateeg wijst erop dat ook een deel van de Senaat vervangen zal worden, maar dat de peilingen aangeven dat de verhouding tussen Democraten en Republikeinen richting de 50:50 gaat. 

Zijn verwachting is dat het geen overweldigende ‘landslide’ overwinning wordt voor een van de twee. Het vervangen van de Democratische president Barack Obama door Clinton zal daarmee neerkomen op ‘business as usual’.

Geen landslide

Zou het wel een overweldigende overwinning worden voor de Demcoraten, dan zijn het bijvoorbeeld aandelen van farmafondsen die het slecht zullen doen. Clinton bekritiseerde tijdens haar campagne de hoge kosten van medicijnen, iets waar ze met steun van het parlement wat aan zou kunnen doen. 

De kansen op een overwinning van Trump lijken verkeken, laat staan een aardverschuiving voor de Republikeinen. ‘Een voorsprong van 6 procentpunt in de peilingen heeft nog nooit een kandidaat goed weten te maken’, weet McDonald.

Duidelijk lijkt de stateeg wel dat een verkiezing van Trump een ‘korte termijn schrikreactie’ teweeg zou brengen. ‘De Europese Unie en China zouden geïrriteerd reageren op de door hem aangekondigde heronderhandeling van handelsverdragen.’ 

Het aanhalen van banden met Rusland, zoals sommige commentatoren opperen, zal volgens McDonald geen zoden aan de dijk zetten. ‘De Russische economie is daarvoor te klein.’

Meer populisme

De druk op de internationale handel en de opkomst van populistische politici is niet nieuw, voegt de strateeg uit Chicago toe. ‘De krachten tegen globalisering als gevolg van de kosten die het heeft voor de middenklasse is niet gezien door de politieke klasse.’

‘Maar de internationale handel haperde de afgelopen vijf jaar al’, aldus McDonald. Ook voor volgend jaar ziet hij geen sterke opleving. Al zijn de recente macro-economische cijfers over de VS, Japan en Europa bemoedigend, China lijkt te vertragen. 

In dit ‘voortkabbel-scenario’ lijken de politieke risico’s stabiel. Northern Trust heeft een ranking gemaakt van de politieke risico’s per land. Japan heeft een zeer stabiele overheidshuishouding en krijgt de laagste politieke risico-rating van 1 op een schaal van 1 tot 5. De VS krijgt een 2.  

Individuele landen

En ook de rating van Nederland staat op dit gematigde niveau. De lange traditie van coalitieregeringen en besluitvorming gericht op consensus maken dat ook hier niet al te abrupte beleidswendingen te verwachten zijn. 

De bedreiging voor de economische groei, die de opkomst van populistische partijen vormt, is hiermee volgens McDonald ingekapseld. Ook staat de regerende liberale VVD onderhand weer voor uitdager PVV. 

In Frankrijk zijn de tegenstellingen harder en worden ze vaker op straat uitgevochten. Dit land krijgt dan ook de gemiddelde rating van 3 voor het politieke risico. 

De politieke verwarring die volgde op het Brexit-referendum heeft het risiconiveau voor het Verenigd Koninkrijk verhoogd naar een 4. McDonald wijst op de verlaagde groeiramingen voor de komende 5 jaar. ‘Er moet nog veel duidelijk worden over de gevolgen voor met namen de export van goederen en diensten.’

Het hoogste politieke risico-niveau ziet Northern Trust AM in Italië. Hier zal de bevolking zich binnenkort in een referendum uitspreken over het bestuursmodel zelf. De Italianen kunnen kiezen voor hervormingen die de premier meer macht geven of deze afstemmen en daarmee populistische anti-partijen in de kaart spelen. 

Monetair beleid

Als Italië de laatste kant op gaat, zou dit tot verdere desintegratie van de Europese Unie kunnen leiden. Aangezien Italië tevens een van de eurolanden is, zou dit een gevaarlijkere ontwikkeling kunnen maken dan Brexit. 

Maar dit is niet waar McDonald van uitgaat. ‘Het ziet er naar uit dat een doormodderscenario voor de EU het meest waarschijnlijk is.’

Het grootste risico voor de financiële markten komt volgens hem uit de hoek van de centrale banken. De markten zijn gewend geraakt aan kwantitatieve verruiming. Abrupt stoppen met de stimulering zou nu als een te grote schok voor de markten komen. 

De centrale banken lijkt dit zelf ook in te zien. In Europa en Japan wordt er dan ook nog geen begin gemaakt met een normalisering van het monetaire beleid. ‘De Fed wil intussen niets fout doen en zal het pas doen als zeker is dat de markt er klaar voor is.’ 

Northern Trust AM handhaaft intussen zijn gematigd overwogen allocatie naar risicovolle beleggingen. Zo legt het fondshuis nadruk op Amerikaanse aandelen en hoogrentende obligaties. Onderwogen zijn Europese en Aziatische aandelen van ontwikkelde markten. En ten aanzien van opkomende markten is de positie neutraal.  

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 01 06:00 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen