Wat de topadviseur van Trump hem in het oor fluistert

Bannon gaf in de zomer van 2014, ver voordat er ook maar iets er op wees dat hij zijn lot aan Donald Trump zou verbinden die mede dankzij zijn wereldbeeld de presidentsverkiezingen van 8 november won, een interview aan het journalistieke platform Buzzfeed.

Bannon, die oprichter is van een in de Verenigde Staten als conservatief en rabiaat-rechts beoordeeld platform, sprak met Buzzfeed in een door het Vaticaan georganiseerde conferentie over armoedebestrijding in de wereld.

Bannon voorspelde in het interview dat er een populistische beweging opkomt en dat deze beweging mede wordt ingegeven door radicale islam. het corrupte kapitalisme van ‘de partij van Davos’ en de secularisatie van het Westen door een vorm van dehumanisering.

Zo stelt hij zich op het standpunt dat het kapitalisme dat is gebouwd op een joods-christelijke traditie steeds meer onder druk staat. Dat komt aan de ene kant door het staatskapitalisme zoals Rusland en China dat kennen en aan de andere kant de secularisatie in het Westen, die bedreigd wordt door een fascistoïde kalifaat onder Isis.

Bannon stelt dat het kapitalisme ook in de Verenigde Staten van binnenuit wordt bedreigd. Hij noemt specifiek bedrijven als General Electric en andere grote ondernemingen, die hij ‘corporatists’ noemt, in tegenstelling tot de ‘entrepreneurial capitalists’ die hij steunt. Deze bedrijven als General Electric zijn volgens hem alleen uit op het behouden van een monopolie.

Ook is hij snoeihard tegenover zijn oude werkgever Goldman Sachs. Bannon zegt dat zakenbanken in aanloop naar de kredietcrisis van 2008 een leverage hadden van 35:1, terwijl dat traditioneel 8:1 was. Volgens Bannon ging Goldman-topman Hank Paulson naar Washington om die aanpassing te regelen. ‘Daarmee waren ze geen zakenbanken meer, maar hedgefondsen.’

De waarschijnlijk belangrijkste adviseur van Trump stelt dat de banken door deze opgerekte maatregelen er 15 jaar veel geld aan hebben verdiend.  Maar toen de banken hierdoor bij de kredietcrisis in zware problemen kwamen, hielp de Staat ze uit de problemen. ‘That is one of the fuels of this populist revolt that we are seeing,’ zegt Bannon in het interview.

Hij voegt er deigned san toe: ‘They have never been held accountable today. Trust me, they are going to be held accountable.’

Lees het volledige interview met Stephen Bannon

 

Lees hier het hele artikel

  Categories:
november 16 17:58 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen